Sæddonasjon på Rikshospitalet

Undersøker hemmelig sæd: - Slumsete

På 1980-tallet kunne anonyme donorer gi sæd i flere år, og enkelte kan derfor være fedre til svært mange barn. Nå vil stortingspolitiker Sveinung Stensland (H) se nærmere på praksisen.

- SLUMSETE: Rutinene rundt sæddonasjon på Rikshospitalet i Oslo blir nå sett nærmere på. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
- SLUMSETE: Rutinene rundt sæddonasjon på Rikshospitalet i Oslo blir nå sett nærmere på. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lørdag ble det gjennom en reportasje i Dagbladet kjent at enkelte sæddonorer ved Rikshospitalet på 1980-tallet, donerte sæd gjennom flere år – uten at det ble skikkelig kontrollert og holdt oversikt over hvor mange barn sæd fra hver enkelt donor resulterte i.

I reportasjen forteller flere tidligere ansatte ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet, i detalj hvordan sæddonasjon foregikk ved klinikken for mellom 30 og 40 år siden. Dette var før behandlingen ble lovregulert, og mens anonym sæddonasjon ennå var tillatt.

Donerte sæd gjennom seks år

I reportasjen kommer det blant annet fram hvordan sæddonorer selv valgte når og hvor ofte de ville donere sæd.

Én donor skal ha donert sæd over en periode på minst seks år.

I reportasjen forteller en av hans donorbarn, som nå er blitt voksen, at han frykter han kan ha så mange som 100 søsken.

Stortingspolitiker Sveinung Stensland (H) har i flere år engasjert seg i saker som omhandler assistert befruktning, og etiske utfordringer ved det. Han er blant dem som reagerer sterkt på hvordan anonym sæddonasjon foregikk på 1980-tallet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer