Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Undersøker mysteriet: 70 hvaler skylt opp på stranda

Rundt 70 gråhvaler er funnet skylt opp på Nord-Amerikas vestkyst i år. Nå setter myndighetene i gang etterforskning.

MASSEDØD: Forskere snakker med strandturister om gråhvalene som er skylt i land på California-kysten. Foto: NTB Scanpix
MASSEDØD: Forskere snakker med strandturister om gråhvalene som er skylt i land på California-kysten. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske forskere etterforsker hva som kan være årsaken til at et uvanlig høyt antall gråhvaler er funnet skylt opp på strendene ved Nord-Amerikas vestkyst den siste tida. Det skriver The Guardian.

Så langt i år er 70 hvaler funned døde på kysten til California, Oregon, Washington og Alaska. Antall døde hvaler som nå er funnet, er det mest omfangsrike siden 2000.

UNDERSØKER: En forsker står på en av de døde hvalene som er skylt i land ved San Francisco. Foto: NTB Scanpix
UNDERSØKER: En forsker står på en av de døde hvalene som er skylt i land ved San Francisco. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forskerne tror også at tallet på antall døde hvaler er enda høyere enn 70. Årsaken er at de fleste hvalene som dør, synker til bunns. Døde hvaler kan også ha blitt skylt i land på steder de ikke er blitt funnet.

Uvanlig

The National Oceanic and Atmospheric Administration Fisheries (NOAA), som etterforsker massedøden, uttalte fredag at det er uvanlig å se et så stort antall døde hvaler. Derfor er det nå satt av ressurser til å etterforske hendelsene.

SPISES: Måker spiser av et av de døde hvalkadavrene. Foto: NTB Scanpix
SPISES: Måker spiser av et av de døde hvalkadavrene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Mange av hvalene var tynne og underernærte, og det kan se ut som om de ikke har fått nok å spise under sitt siste opphold i Arktis, uttalte Michael Milstein, talsmann ved byrået til pressen.

Ifølge Store norske leksikon hører gråhvalen i dag hjemme i det nordlige Stillehav.

NB: STERKE BILDER: En spermhval ble funnet død på en strand på Sicilia i Italia 18. mai. I hvalens mage gjorde forskere sjokkerende funn. Reporter: Madeleine Liereng. Video: CNN Vis mer

Gråhvalen foretar regelmessige årlige vandringer mellom arktiske og subtropiske havområder. Tur-retur blir disse vandringene på over 22 500 kilometer. Dyra bruker 170 dager på å forflytte seg lenger enn halvveis rundt jorda.

Seint på våren og forsommeren begynner den såkalte næringsvandringen til de arktiske havområdene på begge sider av Beringstredet. Her spiser de hovedsakelig krepsdyr, som hvalen beiter ved å spise bunnslam.

Hvalene tilbringer somrene i Arktis, før de migrerer for å tilbringe vinteren utenfor Mexico.

Økte havtemperaturer

En av teoriene til årsaken til at hvalene er blitt underernært, er temperaturstigning i havet.

I fjor var havet i Arktis uvanlig varmt. Forskerne tror at mindre is i havet kan ha ført til færre alger.

Da mer enn 100 hvaler ble skylt opp på land i 2000, klarte ikke NOAA å finne årsaken til massedøden, men også da ble store forandringer i havet på midten av 1990-tallet sett på som en årsak. Forskerne mente at høyere havtemperatur påvirket tilgjengeligheten av byttedyr til hvalene.

NB! STERKE INNTRYKK: En hvalmor og ungen hennes får et uventa angrep fra dypet. Video: Monterey Bay Whale Watch. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Økning i bestanden

Det er to stammer av gråhval - California-stammen på østsiden og Korea-stammen på vestsiden. Hunnene kan bli noe større enn hannene og kan bli rundt 14 meter lange. De veier opptil 35 tonn. Kroppen er grå med lyse flekker.

California-stammen har økt sterkt i antall. I dag er det estimert at det finnes rundt 27 000 gråhvaler, det høyeste antallet siden undersøkelsene av hvalbestanden startet i 1967.

Gråhvalen ble fjernet fra lista over truede dyrearter i 1994. Økningen i bestanden har også ført til spørsmål om bestanden er for stor med tanke på hva miljøet kan tåle.

Mindre tilgang til mat

En annen grunn til at man ser på smelting av isen i Arktis som et problem for bestanden, er at forskere har oppdaget at færre kalver ble født et år da isen i Tsjuktsjihavet, nord for Beringstredet mellom Alaska og Russland, smeltet seinere enn vanlig.

Dette settes i sammenheng med at gråhvalene da fikk mindre tid på seg til å lete etter mat.

John Calambokidis, biolog ved Cascadia Research Collective, har uttalt at hvalene lette etter mat i områder de vanligvis ikke oppholdt seg i, blant annet i San Francisco- bukta.

MISTET MOBILEN: Isa Larsson og venninnene tok turen innom brygga utenfor Rolfsøya i Finnmark på vei hjem fra byen natt til søndag. Da ei av jentene mistet mobilen i vannet, kom hjelpen fra uventet hold. Video: Isa Larsson Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!