Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Storaksjon mot utlendinger:

Undersøker om de har hatt medhjelpere

Politiet har pågrepet 67 personer uten lovlig opphold i Norge på et motell i Eidsvoll.

STOR AKSJON: Politiet gikk onsdag til aksjon mot et motell, der de pågrep 67 personer. FOTO: Per Anders Jameson / Marben Media
STOR AKSJON: Politiet gikk onsdag til aksjon mot et motell, der de pågrep 67 personer. FOTO: Per Anders Jameson / Marben Media Vis mer

Onsdag kveld gikk politiets utlendingsenhet til aksjon i Eidsvoll, og pågrep 67 utenlandske borgere på grunn av brudd på utlendingsloven.

Politiet opplyser tordag at de pågrepne er kvinner og menn i alderen 20-50 år. Seks av dem er fra Kirgisistan, to er fra Russland og resten er fra Kasakhstan.

- Informasjon fra dem tilsier at de ønsket å jobbe i Norge. Vi etterforsker saken og snakker med dem for å få klarhet i hvorfor de har vært her lenger enn de hadde visum til, hva de skulle gjøre her og om de har hatt hjelp av noen, sier politiadvokat Thor Larsen til Dagbladet.

Kan bli utvist

Han forteller at politiet fikk melding om at det var utenlandske statsborgere på Oslo airport motell i Eidsvoll, og at de ønsket å kontrollere om disse hadde lovlig opphold i Norge.

Politiet tok deretter raskt kontroll på og pågrep 67 utenlandske statsborgere med hjemmel i utlendingsloven.

At de 67 har vært i Norge uten oppholdstillatelse, kan føre til at de blir utvist fra landet.

Politiet etterforsker om andre kan ha bistått de utenlandske statsborgerne, og om dette eventuelt kan omfatte overtredelser i straffeloven.

- Er det mistanke om menneskehandel?

- Det vil den videre etterforskningen avklare.

PÅGREPET: De 67 utlendingene ble pågrepet på gamle Stensby sykehus i Eidsvoll onsdag kveld. Foto: Tommy Gildseth / Wikimedia Commons
PÅGREPET: De 67 utlendingene ble pågrepet på gamle Stensby sykehus i Eidsvoll onsdag kveld. Foto: Tommy Gildseth / Wikimedia Commons Vis mer

Etterforsker

Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere om det er mistanke rundt spesifikke bedrifter eller personer. Han forteller at politiaksjonen var udramatisk, men vil ikke gå nærmere inn på hvordan tipset kom inn til politiet.

- Jeg ønsker ikke å kommentere etterforskningen for øvrig.

Romerikes Blad skriver at det var motellet selv som tok kontakt med politiet.

Larsen er ikke kjent med at de 67 personene skal ha en relasjon til hverandre.

- Feil bruk av dokumenter

Øst politidistrikt samarbeider med PU og Oslo politidistrikt i saken. Avhør av de pågrepne vil pågå utover dagen.

De fleste pågrepne utlendingene var fra Kasakhstan. Ambassaden opplyser at de er orientert om situasjonen, og at de er i kontakt med de involverte statsborgerne og politiet for å få dem sendt hjem.

- Dette er åpenbart feil bruk av innreisedokumenter. Vi har informert offisielle myndigheter i landet og regner med at passende tiltak vil bli tatt med reiseselskapet, sier ambassadør Talgat M. Zhumagulov fra Kasakhstans ambassade i Oslo.

Han forteller at Kasakhstan er et land som både mottar og sender mange arbeidsinnvandrere, og at mer enn hundre kasakhstanere jobber i Norge.

Personene ble pågrepet på Oslo airport motell, som tidligere var Stensby sykehus. Sykehuset ble lagt ned i 2013. I påvente av at det skal bygges om til spahotell, er det nå et motell.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling