Masseskytingen i El Paso:

Undersøker om El Paso-skytingen var terror

Etterforsker manifest.

SKYTTEREN: Disse overvåkingsbildene skal vise skytteren som drepte opp mot 20 personer lørdag kveld. KTSM 9 / AFP / NTB Scanpix
SKYTTEREN: Disse overvåkingsbildene skal vise skytteren som drepte opp mot 20 personer lørdag kveld. KTSM 9 / AFP / NTB ScanpixVis mer

En 21 år gammel mann er mistenkt for å ha skutt og drept 20 mennesker på kjøpesenteret Cielo Vista Mall i El Paso, Texas, lørdag kveld. Blant de skadde var en fire måneder gammel baby og to små barn.

Ytterligere 26 personer mottar fortsatt behandling på sykehus, bekreftet Texas-guvernør Greg Abott klokka 01.30 norsk tid.

Den mistenkte skal være fra Allen, like utenfor Dallas, skriver CNN. Han skal ha overgitt seg til politiet etter hendelsen, ifølge Robert Gomez, en talsperson fra politiet i El Paso.

Publiserte manifest

Motivet for angrepet er fortsatt uklart, men guvernør Abbot har bekreftet under en pressekonferanse at den mistenkte massemorderen også skal ha publisert et manifest på fire sider som inneholder nasjonalistiske og rasistiske holdninger, skriver CNN.

Det er imidlertidig ikke sikkert om det er 21-åringen som har skrevet manifestet.

Her langes det ut mot mennesker fra Latin-Amerika som personen bak manifestet mener kommer til å ta over kontrollen over Texas og etterhvert «ødelegge landet».

Manifestet skal ha blitt publisert på nettsida 8chan, et forum hvor brukere kan poste anonymt, mindre enn 20 minutter før skytingen fant sted, skriver nyhetsbyrået.

Manifestet skal også uttrykke sympati overfor Brenton Tarrant, som skjøt og drepte 49 mennesker i Christchurch i New Zealand. I sitt eget manifest, hyller Tarrant den norske terroristen Anders Behring Breivik.

Etterforsker mulig terror

På grunn av innholdet i dette manifestet, undersøker politiet nå om handlingen kan kategoriseres som terror, skriver New York Times.

- Akkurat nå har vi et manifest fra denne personen som indikerer at det er en form for hatkriminalitet som ligger bak, sier guvernør Greg Abbot under en pressekonferanse.

Emmerson Buie fra FBI sier at det er behov for mer etterforskning før de kan si med sikkerhet at masseskytingen var en hatkriminalitet.

- Akkurat nå er dette en mordundersøkelse. Det er mulig at det også er snakk om andre lovbrudd, og vi går gjennom alt av bevismateriale for å komme til en endelig konklusjon, sier han, ifølge CNN.

- Liker ikke å jobbe

21-åringens tidligere liv er fremdeles ganske uklart. Han skal ha bodd sammen med foreldrene sine i delstaten Texas, og gikk på college mellom 2017 og 2019, ifølge CNN.

På LinkedIn beskriver han seg selv som en person som ikke var motivert til å gjøre annet enn å klare seg økonomisk.

- Jeg liker ikke å jobbe generelt, men jeg tror at en karriere innen programvareutvikling hadde passet meg bra. Jeg bruker åtte timer hver dag foran en data, så jeg antar at dette regnes som teknisk erfaring, skriver den mistenkte skytteren i sin biografi på nettsida.

En tidligere nabo, Leigh Ann Locascio, uttaler overfor LA Times at han skal ha holdt seg mye for seg selv og satt alltid satt alene på bussen til skolen. 21-åringen skal også ha snakket negativt om andre barn som drev med sport eller musikk.

Hun beskrev ham som en «skikkelig einstøing» og en som «ikke samhandlet med andre i noen særlig grad».

En annen tidligere klassekamerat av den mistenkte massemorderen, Jacob Wilson, har uttalt overfor avisa at han ofte ville lede an, men andre barn kviet seg for å samarbeide med han på skolen da han kunne være «irritabel og ha kort lunte».

Wilson uttaler at den tidligere klassekameraten hans også skal ha blitt erta på skolen på grunn av utseendet og måten han snakket på.

ÅSTEDET: Det er ved Cielo Vista Mall skyteepisoden skal ha funnet sted. Satelittfoto: CNN
ÅSTEDET: Det er ved Cielo Vista Mall skyteepisoden skal ha funnet sted. Satelittfoto: CNN Vis mer

- Skjøt rundt seg

Minst tre forretninger stengte dørene sine som følge av skyteepisoden, skriver CNN.

Talsperson for politiet, Robert Gomez, sier at skytingen hovedsakelig skal ha funnet sted inne på supermarkedet Walmart.

En Walmart-ansatt skal ha ringt til KTSM 9 News, og fortalt at en mann kom inn i butikken og skjøt rundt seg med det som liknet en rifle eller et automatvåpen.

CNN skriver at tre Walmart-ansatte søkte tilflukt hos en restaurant i nærheten like etter at meldingene om skytingen kom. De siterer manageren ved restauranten, som sier at de så «forskrekket ut».

Anklager Trump for rasisme

Donald Trump har uttrykt sorg etter lørdagens tragedie i El Paso:

- Dagsens skyting i El Paso, Texas, var ikke bare tragisk, det var også en feig handling. Jeg vet det og jeg står bak alle i dette landet som fordømmer dagens hatefulle handling, skriver presidenten på Twitter.

En av Demokratenes presidentkandidater, Beto O'Rourke, sier at det er Donald Trumps «rasisme» som har ført til masseskytinger som den i El Paso.

I et intervju med CNN kaller han presidenten for rasist og sier at hans uttalelser kan kobles til masseskytingen i hans egen hjemby, som ligger like ved grensen til Mexico.