Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Undersøker om foreldrene kan ha tilhørt en sekt

Politiet har egen ekspert som går gjennom dataspor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STEINKJER (Dagbladet): Blant flere etterforskningsskritt politiet gjør for å komme til bunns i barnedødsfallet i Nord-Trøndelag er å undersøke om de to siktede foreldrene kan ha vært en del av en sekt.

Det bekrefter politiadvokat Silje Valstad overfor Dagbladet.

Hun opplyser at politiet nå saumfarer elektroniske spor for å finne ut om flere hadde samme bekymring som paret - som omhandler en komet og at noe skulle skje torsdag 28. november. De hadde lest om ISON-kometens ferd forbi sola, som ble dekket av en rekke nettaviser, deriblant Dagbladet.

Bekymringen beskrives som en «religiøs fantasi» i dagens fengslingskjennelser mot den 29 år gamle faren og den 26 år gamle moren. Begge ble varetektsfengslet i to uker i full isolasjon med brev- og besøksforbud i Inntrøndelag tingrett i dag.

«Retten legger til grunn at helsepersonell hadde vurdert begge de siktede som ustabil forut for hendelsen, og helsesøster hadde kontaktet kommuneoverlegen i den forbindelse. Medsiktede hadde gitt uttrykk for religiøse fantasier tilknyttet til hva som kom til å hende 28.11.13. Barnevernet ble også i tilknytning til dette koblet inn og var på hjemmebesøk i forkant va dødsfallet. Det vises også til at siktedes mann forut for hendelsen beskrevet i siktelsen hadde gitt uttrykk overfor helsevesenet at han ikke lenger ønsket oppfølging av gutten, og at gutten skulle skrives ut av helsestasjonens system. Han hadde også da uttalt forhold knyttet til at noe skulle skje på torsdag 28.11.13, noe som retten opplever som fantasier av religiøs art.», skriver Inntrøndelag tingrett i kjennelsen mot mora.

Selv benekter paret at de var en del av en sekt. De nekter også straffskyld og har anket fengslingene.

- Vi etterforsker om det kan være flere som deler deres tanker, men de benekter selv at de var en del av en sekt. Vi går gjennom elektroniske spor, blant annet for å se hva de har søkt på og ellers datatrafikk, sier Valstad til Dagbladet.

Hun opplyser at de har en egen IKT-ekspert som nå etterforsker disse sporene.

Tidligere i dag kom det fram at paret hadde byttet navn på den avdøde guttebabyen til et mer kristent navn. Dette settes også i sammenheng med komet-sporet.

Den foreløpige obduksjonsrapporten av ettåringen utelukker at det er brukt fyisk vold, men gir ingen klar dødsårsak.