Undersøker om han kan knyttes til drap

Josef Fritzls kone eide feriested i nærheten av der 17 år gamle Martina ble funnet død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

AMSTETTEN (Dagbladet.no): Østerriksk politi undersøker nå om Josef Fritzl (73) kan knyttes til et 22 år gammel uløst drap.

Politisjef Alois Lissl sier til nyhetsbyrået Associated Press at selv om det ikke er funnet bevis så langt, har politiet utvidet etterforskningen av drapet på 17 år gamle Martina Posch.

Jenta skal ha vært slående lik datteren som han holdt fanget i kjelleren, skriver britiske The Times.

Årsaken til at politiet nå undersøker om Josef Fritzl har noe med drapet å gjøre, er at han kan ha vært i området på det tidspunktet da jenta forsvant.

Kona eide feriested i nærheten

Martina forsvant fra sitt hjem 12. november 1986. Ti dager senere ble liket av henne funnet på land ved innsjøen Mondsee i den vestlige provinsen Upper Austria.

Politiet sa den gangen at de trodde de hadde med et seksualdrap å gjøre. Jenta ble funnet bakbundet og det var tegn på at hun var blitt utsatt for seksuelle overgrep. 

Rosemarie Fritzl, kona til mannen, som nå har innrømmet at han holdt datteren deres Elisabeth (42) fanget i kjelleren i 24 år, var den gang deleier i et gjestehus og en campingplass på andre siden av innsjøen.

BLIR SPURT OM ALIBI: Østerriksk politi sier de nå vil be Josef Fritzl om å oppgi alibi for tidspunktet da Martina Posch (17) forsvant og ble funnet drept. Foto: EPA/SCANPIX/POLITIET
BLIR SPURT OM ALIBI: Østerriksk politi sier de nå vil be Josef Fritzl om å oppgi alibi for tidspunktet da Martina Posch (17) forsvant og ble funnet drept. Foto: EPA/SCANPIX/POLITIET Vis mer

- Vi har ikke funnet noe tegn på en konkret forbindelse fram til nå, sier politisjef Lissl til AP.

Han sier imidlertid at Josef Fritzl vil bli spurt om alibi, fordi beliggenheten til hans kones eiendom kan bety at han var i området da Martina ble drept.

- Vi ser på saken fra en tredje vinkel, sier Lissl, men understreker samtidig at han ser på sannsynligheten for at det er en sammenheng mellom Fritzl og drapet er veldig liten.

- Viser ingen anger

Det var lørdag Josef Fritzl ble arrestert, mistenkt for å ha holdt datteren Elisabeth fanget i kjelleren hjemme siden hun var 18 år.

Mandag tilstod han å ha holdt datteren innesperret i nesten et kvart århundre og utsatt henne for gjentatte seksuelle overgrep. I avhør har det kommet fram at Elisabeth i perioden 1988-2002 fødte sju barn som resultat av farens overgrep.

DNA-tester viste også at han var faren til datterens seks overlevende barn.

Ifølge politiet er Josef tilsynelatende uten anger. Fritzls advokat sier imidlertid at hans klients tilsynelatende mangel på følelser ikke skal tolkes dit hen at han ikke bryr seg om det som har skjedd.

Undersøker om han kan knyttes til drap

- Det er veldig alvorlig. Fritzl er følelsesmessig nedbrutt, sier advokat Rudolf Mayer.

Det er opprettet et helseteam bestående av leger psykologer, sykepleiere og fysioterapeut som tar seg av ofrene. Deres fysiske tilstand skal være relativt bra.

Myndighetene har foreslått at ofrene endrer navn, slik at de kan få en ny sjanse i livet.