Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Undersøker om soling kan gi beskyttelse mot koronasmitte

Norske forskere undersøker om soling kan ha effekt mot koronasmitte. – Det kan tyde på at vitamin D gir en del beskyttelse, sier forsker.

SOL: Folk nyter sol, sommer og bading på Sørenga i Oslo. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
SOL: Folk nyter sol, sommer og bading på Sørenga i Oslo. Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Over 140 000 nordmenn er med i den store koronastudien. Tre ganger har de svart på spørsmål om seg selv, livet og covid-19. I den siste runden er det flere spørsmål om soling, skriver NRK.

- Vi lurer på om det er noe positivt knyttet til soling, og det hadde vært veldig fint dersom vi fant ut noe som var nyttig for samfunnet. Noe vi kunne brukt i arbeidet mot viruset, sier forsker og lege Arne Søraas, som leder studien ved Oslo universitetssykehus.

Forskere flere steder i verden har spekulert på om vitamin D er spesielt bra nå i pandemiens tid. At det er noe spesielt med stoffet vi får når det ultrafiolette lyset fra solen treffer huden.

- Data kan tyde på at vitamin D gir en del beskyttelse mot alvorlig covid-19, forteller Søraas.

Det er relativt lite publisert forskning om vitamin D i forbindelse med smitten. Noen studier finner ingen sammenheng. Andre studier antyder at det kan være en meget klar kobling.

En gruppe kinesiske forskere kom med en til nå upublisert studie i juni. Den konkluderer med at vitamin D reduserer virusmengden i infiserte celler fra mennesker.

(©NTB)