Undersøker om to terrormistekte var om bord Air France-flyet

Fransk etterretning i Brasil, ifølge fransk avis.

FANT HALERORET: Letemannskapene har de siste dagene hentet opp de omkomne passasjerene og vrakrestene fra sjøen. De svarte boksene, som kan inneholde svarene på hva som skjedde om bord i flyet før det styrtet, har foreløpig ikke blitt lokalisert.  Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
FANT HALERORET: Letemannskapene har de siste dagene hentet opp de omkomne passasjerene og vrakrestene fra sjøen. De svarte boksene, som kan inneholde svarene på hva som skjedde om bord i flyet før det styrtet, har foreløpig ikke blitt lokalisert. Foto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En fransk avis hevder at landets etterretning jobber med å sjekke om to av passasjerene som befant seg om bord Air France-flyet som styrtet i Atlanterhavet, kan ha tilknytning til kjente terrornettverk.

De oppsiktsvekkende påstandene ble framsatt i går av avisen L'Express.

Her framgår det at den franske etterretning var på plass i Brasil like etter at flyet forsvant natt til mandag forrige uke.

På passasjerlisten til det havarerte flyet oppdaget agentene to navn, som skal være likelydende med personer oppført på Frankrikes trusselliste over radikale islamister, ifølge Sky News

En tilfeldighet
Etterretningen jobber nå med å sjekke om de omkomne passasjerene er identiske med personene oppført på terrorlisten, blant annet ved å sjekke fødselsdatoen og familieforholdene til de to som befant seg om bord.

L'Express' kilde i den franske regjeringen opplyser at koblingen til terrornettverket er høyst oppsiktsvekkende, men kan også være en makaber tilfeldighet.

Disse funnene tas likevel svært alvorlig av myndighetene, presiserer avisens kilde.

Frankrike har mottatt en rekke trusler fra islamistiske grupperinger de siste månedene, spesielt etter at landet sendte militære styrker til Afghanistan.

Kan ikke utelukke terrorhandling
Havarikommisjonen som gransker styrten vet på nåværende tidspunkt svært lite om hva som skjedde om bord Airbus A330-200 like før havariet.

De automatiske meldingene som flyets system sendte ut, kan tyde på alvorlig svikt i et eller flere av systemer, blant disse elektrisiteten.

Teknisk svikt anses derfor som en sannsynlig forklaring til hvorfor flymaskinen styrtet.

Men verken de brasilianske eller franske myndighetene har utelukket en terrorhandling som mulig årsak til havariet.

Grunnen til at denne teorien ikke har fått en større utbredelse blant ekspertene, er at det er svært vanlig at en organisasjon eller gruppering påtar seg skylden for en terrorhandling rett etter at den er gjennomført.

Ingen slike påstander har til nå blitt kjent.

Intensiverer jakten
En fransk atomubåt var i dag tidlig på plass ved havaristedet, ifølge CNN.

Ubåten «Emeraude» skal først og fremst brukes i jakten på de svarte boksene på havbunnen.

14 fly og minst fem skip er involvert i redningsarbeidet. 

41 av de til sammen 228 personene som befant om bord har blitt funnet.

Fire av de omkomne er norske statsborgere.