Undersøker overvåknings-anklager mot Ryanair

Ryanair-ansatte føler seg overvåket av flyselskapet på Moss lufthavn Rygge. Ryanair kaller anklagene for falske.

 USIKKERHET:  Ryanair-ansatte vet ikke om kameraovervåkningssystemet i huset de benytter seg av på Moss lufthavn Rygge i Østfold er skrudd på eller ikke. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
USIKKERHET: Ryanair-ansatte vet ikke om kameraovervåkningssystemet i huset de benytter seg av på Moss lufthavn Rygge i Østfold er skrudd på eller ikke. Foto: John T. Pedersen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Et overvåkningssystem i et lite hus på Moss Lufthavn Rygge skaper ubehag blant Ryanair-ansatte. Det irske flyselskapet har tidligere uttalt at overvåkningen er avviklet. Det er ikke de Ryanair-ansatte som er organisert i Norsk flygerforbund så sikre på.

Ifølge fagforbundet er kamerasystemet fortsatt montert.

Usikkerheten har ført til at de ansatte føler seg overvåket av sin egen arbeidsgiver, ifølge forbundet, som organiserer norske piloter. De kaller forholdene i Ryanair-huset på flyplassen for ulovlig.

- Ubehagelig å varsle Norsk flygerforbund har mottatt en eller flere henvendelser fra sine medlemmer ansatt i Ryanair om den potensielle overvåkningen.

Forbundet ble varslet om forholdene tidligere i år, og har tatt saken videre til Datatilsynet som nå undersøker saken.

Av hensyn til sine medlemmer ønsker ikke generalsekretær i Norsk flygerforbund Sigurd Løkholm å oppgi hvor mange av hans medlemmer som har tatt kontakt angående saken.

Han ønsker heller ikke å oppgi hvor mange medlemmer som bruker det nevnte huset.

Han forklarer tilbakeholdenheten slik:

- Det er så ubehagelig for våre medlemmer som jobber i Ryanair å varsle om sånne ting at jeg ikke ønsker å gå i detalj om dette.

Generalsekretæren i flygerforbundet er imidlertid klar på hva han mener om Ryanairs mulige overvåkning av sine medlemmer.

 - ULOVLIG:  Generalsekretær i Norsk flygerforbund menr Ryanair bryter loven. Foto: Norsk flygerforbund
- ULOVLIG: Generalsekretær i Norsk flygerforbund menr Ryanair bryter loven. Foto: Norsk flygerforbund Vis mer

- Det er totalt uhørt, sier Løkholm til Dagbladet.

- Uansett om kameraene fungerer eller om de ikke er ekte, betegnes det etter loven som overvåkning. Og i dette tilfellet mener vi at det strider mot norsk lov.

Norsk flygerforbund har ikke selv vært i kontakt med Ryanair om saken, ifølge Løkholm. Da forbundet ble varslet tok de etter egne undersøkelser av forholdene på flyplassen og lovverket, direkte kontakt med Datatilsynet, forklarer generalsekretæren.

Han har selv vært i kontakt med den eller de som varslet.

Avdekket overvåkning i 2013 Det er ikke første gang Datatilsynet undersøker Ryanairs bruk av overvåkningskameraer i Ryanair-huset på Moss lufthavn Rygge.

Den 15. mai 2013 utførte Datatilsynet et tilsyn i lokalene på flyplassen. Den gang ønsket Datatilsynet å pålegge Ryanair å stoppe overvåkningen og fjerne kameraene. Før de fattet sitt endelige vedtak, svarte Ryanair at de hadde avviklet overvåkningen.

Flyselskapet forklarte at de satt opp overvåkningskameraer fordi de oppbevarte penger i en safe i huset. NRK omtalte da saken.

Tilsynet fra 2013 er grunnen til at Datatilsynet igjen undersøker Ryanair, forteller seniorrådgiver Andreas Hobæk til Dagbladet.

- I lys av den forrige saken har vi funnet grunn til å stille spørsmål ved overvåkningssystemet.

I et brev sendt fra Datatilsynet til Ryanairs norske advokat i saken, ønsker de blant annet å få svar på om det er kameraovervåkningsutstyr i huset på Moss lufthavn Rygge.

 SVARER IKKE:  Pressesjef i Ryanair skriver i en e-post til Dagbladet at Ryanair ikke kommenterer falske anklager. Foto: Ryanair
SVARER IKKE: Pressesjef i Ryanair skriver i en e-post til Dagbladet at Ryanair ikke kommenterer falske anklager. Foto: Ryanair Vis mer

De ønsker også å få svar på om kameraene er aktive og hvorfor de ikke er fjernet hvis kameraene er slått av, slik Ryanair hevdet før julen i 2013 at de var.

Har ikke svart I brevet blir Ryanair gitt en svarfrist på tre uker. Brevet er datert 22. september, og ifølge Datatilsynet har de ikke mottatt noe svar fra flyselskapet ennå.

- Vi har ingen grunn til å tro at Ryanair ikke kommer til å svare, sier seniorrådgiver Hobæk, og legger til at de vil purre på svar.
Hobæk ønsker ikke å kommentere alvorlighetsgraden i saken.

- Hvordan vi behandler dette beror på svaret fra Ryanair. Foreløpig har vi lite informasjon.

Kaller anklagene falske Dagbladet har i en e-post til pressesjef i Ryanair Robin Kiely, beskrevet anklagene fra Norsk flygerforbund. På spørsmål om de ønsker å kommentere saken, skriver Kiely følgende på e-post:

- Vi kommenterer ikke falske fagforbundsanklager.

På konkrete spørsmål om det er overvåkningskameraer er i Ryanair-huset og om de i så fall er skrudd av, gjentar pressesjefen seg:

- Som jeg har forklart, kommenterer vi ikke falske fagforbundsanklager.