Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Undersøker påstander om at «den hvite enke» ble drept i Ukraina

Mistanke om russisk propaganda.

PÅSTÅTT DREPT: Et russisk nyhetsbyrå hevder at den britiske terrorettersøkte Samantha Lewthwait, kjent som «den hvite enke», ble drept i kamper i Øst-Ukraina. Foto: AP Photo/Interpol, File
PÅSTÅTT DREPT: Et russisk nyhetsbyrå hevder at den britiske terrorettersøkte Samantha Lewthwait, kjent som «den hvite enke», ble drept i kamper i Øst-Ukraina. Foto: AP Photo/Interpol, File Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Britiske Samantha Lewthwaite (30), som er mer kjent under tilnavnet «den hvite enke», skal ifølge ubekreftede rapporter fra det russiske nyhetsbyrået Regnum ha blitt drept av en skarpskytter øst i Ukraina for to uker siden. Firebarnsmora skal, ifølge nyhetsbyrået, ha deltatt i kamper sammen med ukrainske styrker mot separatiststyrker, skriver Daily Mirror.

Nå skal det være utlovet en dusør fra ukrainske spesialstyrker på én million dollar (om lag 6,8 millioner kroner) for den som klarer å ta skarpskytteren.

Verdens mest ettersøkte Myndighetene undersøker nå om de mildt sagt oppsiktsvekkende og lite sannsynlige påstandene stemmer.

- Vi er kjent med rapportene om at Samantha Lewthwait er blitt drept i Ukraina, sier en talsperson for det britiske utenriksdepartementet til ITV News.

Den ettersøkte britiske kvinnen fikk tilnavnet «den hvite enke» fordi hun var enka etter selvmordbomberen Germaine Lindsay som var en av fire menn som slo til mot undergrunnsbanen i London 7. juli 2005.

Lewthwaite er internasjonalt ettersøkt av Interpol og omtales som verdens mest ettersøkte kvinne. Hun er koblet til al-Qaida og al-Shabaab. Det er mistanke om hun kan ha hatt en sentral rolle i forbindelse med terrorangrepet mot kjøpesenteret Westgate i Nairobi i fjor.

Britiske myndigheter har derfor antatt at hun oppholdt seg i Øst-Afrika.

Kan være propaganda Påstandene om Lewthwaites død kommer etter at den amerikanske Nato-kommandøren i Europa, general Philip Breedlove, onsdag advarte om at russiske styrker hadde strømmet inn i Ukraina over flere dager.

- Det er ikke lenger noen tvil om Russlands direkte militære engasjement i Ukraina, sier Breedlove, ifølge Reuters.

Russiske myndigheter avviser imidlertid påstandene, men det er mistanke om at påstandene om drapet på Lewthwaite kan være russisk propaganda.

- Putin bruker meldinger, som observasjoner av «den hvite enke», for å skjule det faktum at russiske stridsvogner strømmer over den ukrainske grensa med mål om å ta Donetsk. Vi må ikke la oss distrahere, sier antiterrorekspert og professor Anthony Glees til Daily Mirror.

ETTERSØKT: Samantha Lewthwaite var ettersøkt etter terrorangrepet mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi i Kenya i fjor. Her er hun på forsiden av kenyanske aviser. Foto: EPA/DAI KUROKAWA
ETTERSØKT: Samantha Lewthwaite var ettersøkt etter terrorangrepet mot Westgate-kjøpesenteret i Nairobi i Kenya i fjor. Her er hun på forsiden av kenyanske aviser. Foto: EPA/DAI KUROKAWA Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling