Kvikkleireskred, E6

Undersøker sprengninger

Politiet vil undersøke om det massive leirskredet nord for Göteborg kan ha med sprengningsarbeider eller andre menneskelige faktorer å gjøre.

KVIKKLEIRESKRED: Et stort kvikkleireskred gjør at E6 er stengt i begge retninger ved Stenungsund, nord for Göteborg. Flere personer skal være skadd. Video: Mikael Berglund. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et større kvikkleireskred natt til lørdag har ført til at E6 er stengt i begge retninger ved Stenungsund, nord for Göteborg. Flere kjøretøy, inkludert en buss, er rammet.

- Etter brua er det bare et stort hull der det stuper fem-seks meter rett ned. Det ligger biler hulter til bulter. Halve Burger King-restauranten har også fulgt med ned, sier en politimann til Göterborgs-Posten.

Årsaken til leirskredet er ennå ikke kjent, men svensk politi vil avdekke hvorvidt hendelsen kan være menneskeskapt.

«Politiet vil avhøre personell ved en nærliggende byggeplass, hvor den gjennomføres sprengninger. Det er ennå uklart om det finnes noen sammenheng mellom sprengning/arbeid på stedet og raset», skriver svensk politi på sin nettside.

STORE SKADER: Et stort område langs E6 i Sverige ble natt til lørdag rammet av et større kvikkleireskred. Foto: Mikael Berglund
STORE SKADER: Et stort område langs E6 i Sverige ble natt til lørdag rammet av et større kvikkleireskred. Foto: Mikael Berglund Vis mer

- Lenge siden

Expressen har snakket med en bedriftseier som driver byggearbeider i omådet. Vedkommende har allerede hatt kontakt med politiet.

- Jeg vet ikke riktig hvilke sprengninger det vises til, om jeg skal være ærlig. Vi bygger et industriområde der oppe, og det er lenge siden vi sprengte.

FAST FOOD: Moder jord glefset i seg Burger King i natt. Foto: Adam Ihse/TT / NTB
FAST FOOD: Moder jord glefset i seg Burger King i natt. Foto: Adam Ihse/TT / NTB Vis mer

Nødetatene ble varslet om hendelsen klokka 01.45 natt til lørdag.

Politiet opplyste i en oppdatering klokka 08.28 at tre personer er fraktet til sykehus med lettere skader.

- De har mindre bruddskader og er i sjokk, men så langt har vi ikke informasjon om alvorlige skader, opplyser vakthavende befal Fredrik Flyberg i politiet til nyhetsbyrået TT.

- Utgravingsmasse har skylda

Ifølge Aftonbladet kan feilplasserte utgravingsmasser i forbindelse med bygging av en næringspark ved motorveien være årsaken til raset ved Stenungsund.

Flere har hevdet dette overfor avisa, og de har snakket med en person i byggebransjen med kjennskap til prosjektet.

Næringsparkens eierselskap er gitt tillatelse av Stenungsund kommune til å bygge støyskjerm mot Furufjälls motorstadion, men i stedet for å plassere utgravd materiale ved motorstadion og deretter plante skog på det, har utgravingsmaterialet blitt plassert rundt 300 meter unna, ved siden av motorveien, forteller kilden til Aftonbladet.

- Over 50 000 tonn utgravingsmasse er kjørt til stedet i løpet av sommeren og plassert inntil motorveien, for å komme opp på samme nivå som fjellklippene på stedet, sier personen og fortsetter:

- Det er viden kjent i byggebransjen at dette er årsaken. Det har ingenting med avskoging eller nedbørsmengder å gjøre. I min verden er dette en tabbe uten kontroll og ansvar. De legger til mer og mer utgravd materiale og etter hvert svikter grunnen.

- Påvirker

Politi og nødetater har slått fast at raset trolig startet i området næringsparken bygges, hvor det også er utført sprengningsarbeider.

Lars-Olov Westerberg, naturgeograf og universitetslektor ved Stockholms universitet, kan ikke kommentere hva som forårsaket raset ved E6.

Overfor Aftonbladet legger han likevel ikke skjul på at lasting av jord med utgravde materialer kan påvirke stabiliteten.

- Det som påvirker stabiliteten er vekten av jordmassene og hvor rik jorda er på vann. Hvis man laster den med mer og mer materiale, kunne det sikkert ha påvirket forholdene i denne skråningen, sier han.

Til avisa Fastighetsvärlden kommenterer direktøren for næringsparken hendelsen:

- Det er utrolig tragisk det som har skjedd. Det viktigste er at ingen personer ble alvorlig skadet. Det er viktigst nå. Etterforskningen må vise hva som ligger bak det hele.

Burger King rammet

Lørdag ble det kjent at Burger King-restauranten i Steinungsund nærmest ble spist av jordmassene.

STORE SKADER: Dronebilder viser de enorme skadene. Foto: NTB
STORE SKADER: Dronebilder viser de enorme skadene. Foto: NTB Vis mer

«Vi er klar over den uvanlige situasjonen som nå granskes av lokale myndigheter. Tidlig i morges fikk vi kjennskap til at hovedveien og veiene nær vår Burger King-restaurant i Munkeröd, Stenungsund har kollapset, noe som har resultert i skader. Det var flaks at dette i de tidlige morgentimer, da ingen av våre ansatte var på jobb. Alle er sikre og har det bra», skriver administrerende direktør Adam Parkinson i Burger King Skandinavia i en e-post til Dagbladet.

Politiet anslår at et område på 500 meter i diameter er rammet, skriver SVT.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer