FLYKTER: Slik var de dramatiske minuttene da en 32 år gammel mann dro på en «gal manns ferd» i en kapret ambulanse. Video: Dagbladet / Per Aanstad Vis mer

Undersøker trusselbrev

PST og politiet undersøker et trusselbrev som skal ha blitt sendt ut før ambulansekapringen på Torshov. Foreløpige funn tyder ikke på sammenheng.

Publisert
Sist oppdatert

En 32 år gammel mann er siktet for drapsforsøk mens en kvinne (25) er siktet for befatning med våpen etter den væpnede kapringen av en ambulanse i Oslo tirsdag.

Mannen ha forsøkt å kjøre ned personer på fortauet under det politiet kaller en «gal manns ferd» gjennom byen.

I ambulansen ble det funnet ei hagle, en uzi og store mengder narkotika. Politiet sa tidligere i dag at de er kjent med opplysninger om at 32-åringen har ei fortid i høyreekstreme miljøer og som undersøkes.

- Verken siktede eller saken har noen knytninger til høyreekstremisme, sier forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen til Dagbladet.

<strong>SKADD:</strong> Et tvillingpar på sju måneder er lettere skadd etter hendelsen. Mannen som er siktet for drapsforsøk etter å ha kapret ambulansen, skal ha kjørt på denne barnevogna. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKADD: Et tvillingpar på sju måneder er lettere skadd etter hendelsen. Mannen som er siktet for drapsforsøk etter å ha kapret ambulansen, skal ha kjørt på denne barnevogna. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Trusselbrev

PST bekrefter overfor Dagbladet at de og politiet undersøker et trusselbrev som skal ha blitt sendt ut til en rekke medier og andre aktører for å se om det kan settes i sammenheng.

Undersøkelsene skal så langt ikke vise noen sammenheng mellom brevet og hendelsen.

- Det er innholdet i dette trusselbrevet som gjør det naturlig å undersøke om det kan settes i sammenheng med dagens hendelse, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til Dagbladet.

Undersøkes

Seniorrådgiveren vil ikke kommentere innholdet i trusselbrevet.

- Har dere pågrepet noen i forbindelse med det?

- Ingen er foreløpig pågrepet i forbindelse med trusselbrevet.

Seniorrådgiver Annett Aamodt i PST sier at det er Oslo-politiet som håndterer brevet og hendelsen.

PÅGRIPELSE: Denne videoen skal vise det som skal være pågripelsen av den angivelige gjerningsmannen etter at to personer tok kontroll over en ambulanse på Torshov i Oslo i ettermiddag. Vis mer

- Inntil videre ser man på om disse hendelsene kan ha en sammenheng. Vi bistår Oslo-politiet og gjør vurderinger for å se om det har en effekt på det totale trusselbildet. Vi har ikke vurdert det dit hen nå, sier hun.

Politiet etterforsker nå intenst hva som kan ha vært motivet for handlingen.

Politiet har blant annet teorier om at de to ville unndra seg politiet etter en trafikkulykke der bilen de skal ha kjørt havnet på taket. Kort tid etter ble ambulansen kapret.

<strong>TOMHYLSE:</strong> Det ble avfyrt flere skudd i jakten på ambulansekapreren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TOMHYLSE: Det ble avfyrt flere skudd i jakten på ambulansekapreren. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Rasistiske sympatier

Dagbladet er kjent med at det uttrykkes høyreekstreme og rasistiske sympatier i brevet, som nylig skal ha blitt sendt ut via en kryptert adresse.

Politiet har ennå ikke fått avhørt verken den pågrepne mannen eller kvinnen.

Advokat Øyvind Bergøy Pedersen er tirsdag kveld oppnevnt som mannens forsvarer.

- Jeg har møtt klienten. Det blir ikke avhør nå i kveld, men han ønsker åpenbart å forklare seg, sier Pedersen til Dagbladet.

Slik Dagbladet skrev tidligere i kveld, har 32-åringen et svært langt rulleblad. Han er straffedømt et tosifret antall ganger, og har i flere år levd et liv preget av tung rus. Han er dømt for både ran, ulovlige våpen, voldsbruk og biltyveri.

Bevæpnet

<strong>PÅGREPET:</strong> Kvinnen i midten av 20-åra ble pågrepet her, på Sandaker senter, like ved åstedet. Pågripelsen skjedde omkring tre og en halv time etter at mannen (32) ble pågrepet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PÅGREPET: Kvinnen i midten av 20-åra ble pågrepet her, på Sandaker senter, like ved åstedet. Pågripelsen skjedde omkring tre og en halv time etter at mannen (32) ble pågrepet. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Alle mannskaper i Oslo politidistrikt ble bevæpnet som følge av hendelsen.

Flere personer ble påkjørt, før politiet avfyrte flere skudd mot ambulansen og dundret inn i den for å stoppe den.

Et sju måneder gammelt tvillingpar ble lettere skadd i forbindelse med ambulansekapringen. Det samme ble et eldre ektepar.

Kvinnen (25), som også er fra Østlandet, ble pågrepet nesten 3,5 time etter hendelsen etter å ha stukket av til fots. Hun er siktet for befatning med våpen.

Justis- og beredskapsdepartementet følger også situasjonen på Torshov nøye, opplyser departementet på Twitter.

- Oslo politidistrikt melder at de har de ressursene de trenger, skriver departementet.

Ingen opplysninger om terror

Politiet understreker på Twitter at de foreløpig ikke har noen opplysninger om at hendelsen er terrorrelatert.

- Men vi etterforsker bredt og med stor styrke, skriver politiet.

Politiet er tidlig i etterforskningen og jobber blant annet med avhør av vitner, sikring av videoer og andre tekniske spor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer