Undersøkes av psykiatere

Frykter at guttekvinnen Barbora tror hun er et barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du opplysninger i saken? Ring oss på 24 00 00 00 eller send e-post til 2400@dagbladet.no.

(Dagbladet.no): Barbora Skrlova, den 34-årige kvinnen som denne uka ble avslørt etter å ha levd i flere måneder som 13-åringen «Adam» sitter ifølge tsjekkisk presse nå i varetekt hos politiet i hjembyen Brno.

Hun skulle etter planen avhøres i dag, men hennes psykiske tilstand skal ha vært for dårlig til å gjennomføre et politiavhør. Hennes advokater ba om at hun skulle bli løslatt mot kausjon, men fikk ikke medhold i retten.

Tsjekkiske myndigheter frykter at hun vil prøve å rømme igjen.

Under fengslingsmøtet ble det klart at Skrlova nå skal undersøkes av psykiatere, for å undersøke om hun virkelig tror at hun er et barn. Kvinnens oppførsel beskrives som svært merkelig, og hun skal være psykisk forvirret.

Tilhørte internasjonal sekt

Barbora Skrlova skal ha tilhørt en omstridt sekt som kalles «The Grail Movement», eller Hnuti Gralu - på norsk noe sånt som gralbevegelsen. Hennes far skal være en av sektlederne, og politiet mistenker at han kan ha noe med den tsjekkiske barnemishandlingssaken å gjøre.

Skrlova ble etterlyst i hjemlandet fordi politiet ønsket å avhøre henne i forbindelse med at en åtteåring ble funnet grovt mishandlet i huset der hun bodde.

På gralbevegelsens hjemmesider beskriver de seg selv som en uformell samling mennesker som ønsker å leve etter visse prinsipper.

Undersøkes av psykiatere

Tsjekkisk politi mener at sekten har deltatt både i Barboras rømningsforsøk og barnemishandlingen hun er mistenkt for å ha deltatt i eller vært vitne til.

Da hun, forkledt som 13-åringen Adam, havnet på barnevernsinstitusjon i Norge ble hun hentet av et par i leiebil som kom helt fra Tsjekkia.


Fjernet av nazistene

Gralbevegelsen oppsto i Tirol i Østerrike for over 70 år siden, og er inspirert av Oskar Ernst Bernhardt, også kalt Abd-ru-shin. Han har gitt ut flere skrifter kjent som «Gral-budskapet», og sekten skal spesielt ha hentet sin tankegang fra «In the Light of Truth: The Grail Message.

I Tirol bygget de opp sitt eget samfunn, med en stor samlingssal der Abd-ru-shin avholdt sine seremonier hver søndag. Da nazistene overtok makten i 1938 ble samfunnet jaget vekk, men oppsto igjen i 1945.

Da var stifteren Abd-ru-shin død, men hans kone Maria Bernhardt overtok rollen som lederskikkelse. Sekten har fortsatt sitt hovedkvarter i Østerrike.

Tanken er at verden er styrt av karma og at sykdommer, blant dem kreft, kan helbredes spirituelt gjennom gode handlinger.

20.000 medlemmer
Medlemmer av sekten ser på denne boka som viktigere enn Bibelen, men Jesus\' budskap er også en sentral del av Gral-budskapet.

TILBAKE I TSJEKKIA: Barbora Skrlova (34), som i flere måneder opererte i Norge som 13-åringen Adam, sitter nå i varetekt i Tsjekkia. Foto: Tsjekkisk politi
TILBAKE I TSJEKKIA: Barbora Skrlova (34), som i flere måneder opererte i Norge som 13-åringen Adam, sitter nå i varetekt i Tsjekkia. Foto: Tsjekkisk politi Vis mer

Gral-bevegelsen beskrives både som en nyreligiøs bevegelse og en kult, og brorparten av medlemmene bor i Tyskland og Frankrike. Men sekten har også medlemmer i Østerrike, Sveits, Quebec i Canada, Nigeria og Elfenbenskysten.

På verdensbasis har den ifølge seg selv rundt 20.000 medlemmer. Gral-budskapet er gitt ut på 15 språk.

Ble tilbedt av sekten
Barbora Skrlova ble etterlyst av politiet etter at hun stakk av fra en barnevernsinstitusjon i mai i fjor, etter først å ha levd som adoptert hos de to søstrene Klara og Katarina Mauerova.

Den tsjekkiske sektlederen bekreftet da at at familien Mauerova hadde vært en del av av sekten, men at de hadde brutt ut.

- Vi brøt med personene som var involvert i dette for elleve år siden, etter at de la til sine egne inntrykk og fantasier i Gral-budskapet, sa lederen til tsjekkisk presse i fjor sommer, ifølge Nettavisen.

Tanken bak adopsjonen, og at Barbora skulle leve som et barn, skal ha vært å lære henne opp til å overta som sektleder. Politiet tror hun på en eller annen måte ble tilbedt som et idol av den mystiske sekten.

Gral-bevegelsen beskrives som kunstnere og uintellektuelle, med et sterkt forhold til naturen. Flere ganger i året har de samlinger der målet er å vende tilbake til naturen.