Undersøkte 40 hjerner. Fortsatt er sykdommen ei gåte

40 amerikanske diplomater ble mystisk syke på Cuba.

SYKE: 40 amerikanske diplomater ble syke da de jobbet på Cuba. Foto: AP Photo/Desmond Boylan
SYKE: 40 amerikanske diplomater ble syke da de jobbet på Cuba. Foto: AP Photo/Desmond BoylanVis mer

«Mystiske helseproblemer» var betegnelsen amerikanske myndigheter satte da rundt 40 amerikanske diplomater ble uforklarlig syke i Havana på Cuba.

Nå, to år seinere og etter at hjernene er analysert, framstår saken som ei like stor gåte.

Sammenliknet med kontrollgruppene, viser de rundt 40 personenes hjerner en synlig forskjell på MRI-undersøkelser. Det betyr at noe har skjedd - men hvor det kommer fra og hva som har skjedd, har tilsynelatende ingen svaret på.

Pasientene skal ha hatt hjernerystelse-liknende symptomer.

- Det er ikke innbilning. Sannheten må finnes der ute et sted. Uansett hva som skjedde, så var det ikke på grunn av en tilstand de hadde fra før, sier Raigni Verma, medforfatter av studien, til CNN.

FORSKJELLER: Bildene viser forskjellene på de undersøke hjernene og kontrollgruppa. Foto: American Medical Association via AP
FORSKJELLER: Bildene viser forskjellene på de undersøke hjernene og kontrollgruppa. Foto: American Medical Association via AP Vis mer

- Soniske angrep

Det har i hovedsak blitt spekulert i om årsaken er såkalte «soniske angrep», men hvem som har satt det i gang, er fortsatt et mysterium. Cuba har klart og tydelig benektet at det er de som står bak.

Det skal ha dreid seg om en akustisk enhet som skal ha sendt ut høyfrekventert lyd. Ifølge CNN har flere av dem som ble syke rapportert at de hørte en intenst høy lyd fra en retning. De har også beskrevet den som summende, metallisk og skingrende.

Lyden skal også ha blitt beskrevet som når man kjører bil med vinduene på gløtt.

Men problemet er altså at det ikke finnes beviser for noe.

Symptomene omfatter blant annet mild traumatisk hjerneskade, permanent hørselstap, balanseproblemer og hodepine, het det i en uttalelse fra diplomat-fagforeningen American Foreign Service Association (AFSA), som i sin tid ble gjengitt av en rekke medier.

Men forskerne mener ikke lyden i seg selv ene og alene er grunnen til at diplomatene ble mystisk syke - de mener noe mer må ha spilt inn.

Turbulent forhold

USA og Cuba gjenopprettet diplomatiske relasjoner tilbake i 2015, men forholdet de to landene har tidvis vært svært turbulent.

Dette blant annet etter at president Donald J. Trump gikk til et offentlig frontalangrep på landet i 2017.

- USA har avvist det kubanske folks undertrykkere, sa Trump da han annonserte en innstramming av sitt eget lands Cuba-politikk.

Sanksjonene er skjerpet, men amerikanere besøker fortsatt Cuba i hopetall. Over 250 000 amerikanere besøkte øya i Karibien i første kvartal i 2019.