AVSLØRTE SKANDALEN: Bjørn Olav Jahr presenterte i juni 2005 sin bok «Smarte skurker - grådige gubber. Historien om Finance Credit». 
Foto: Knut Falch / SCANPIX .
AVSLØRTE SKANDALEN: Bjørn Olav Jahr presenterte i juni 2005 sin bok «Smarte skurker - grådige gubber. Historien om Finance Credit». Foto: Knut Falch / SCANPIX .Vis mer

- Undersøkte aldri hvor flere hundre millioner tok veien

Journalisten som avslørte Finance Credit-skandalen sitter fortsatt med kritiske spørsmål.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da de to hovedmennene bak selskapet Finance Credit, Torgeir Stensrud og Trond Kristoffersen, ble arrestert og varetektsfengslet i november 2002, gikk startskuddet for opprullingen av norgeshistoriens største bedragerisak. Det meste av banklån på 1,4 milliarder kroner gikk tapt.

Torgeir Stensrud (64) har sonet ferdig straffen sin på sju år i fengsel og kommet ut som en hundre kilo lettere treningsentusiast.

Men siste ord er ikke sagt i saken til Stensruds kompanjong og venn Trond Kristoffersen.

Ankesak   Mandag startet behandlingen av ankesaken til Kristoffersen som døde i slutten av august i år. Det er hans to døtre og tre av hans søsken som nå kjemper for post mortem-frifinnelse av Finance Credit-gründeren i Eidsivating lagmannsrett.

I 2004 ble han dømt til ni års fengsel, den lengste fengselsstraffen noensinne i en økonomisk kriminalsak her til lands.

Hans anke over dommen førte bare delvis fram, og det som lagmannsretten nektet fremmet ble i tråd med datidens praksis ikke skriftlig begrunnet. Etter Høyesteretts avgjørelse i 2010 om at ankenektelser må begrunnes skriftlig, begjærte Kristoffersen sin sak gjenåpnet.

KJEMPER I RETTEN: Familien til avdøde Trond Kristoffersen kjemper nå for hans frifinnelse i en ankesak i Eidsivating lagmannsrett. 
FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
KJEMPER I RETTEN: Familien til avdøde Trond Kristoffersen kjemper nå for hans frifinnelse i en ankesak i Eidsivating lagmannsrett. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Sist torsdag bestemte Høyesterett at tre tiltalepunkter ikke skal være del av den omfattende ankesaken som det er satt av nær tre måneder til. Avgjørelsen innebærer at Trond Kristoffersen er endelig domfelt for grovt bedrageri på til sammen 200 millioner kroner, uansett utfall av ankesaken.

Avslørte Det var davæårende journalist i Kapital, Bjørn Olav Jahr, som i grevens tid avslørte de faktiske forholdene i Finance Credit. Bobla sprakk mens Kristoffersen og Stensrud planla å notere selskapet på børsen i Stockholm, i et forsøk på å legge selskapets tidligere tap over på framtidige aksjonærer.

- Hadde de lyktes med børsnotering, kunne faktisk hull ha blitt tettet av nye aksjonærer. Saken har betydd alt for meg karrieremessig. Jeg var ikke klar over at den skulle bli så stor. Den ble en døråpner, sier Bjørn Olav Jahr som i dag er dokumentarredaktør i Gyldendal.

Jahr fikk den prestisjetunge Skup-prisen for Finance Credit-avsløringen i 2003, og har også skrevet bok om skandalen.

- Trist - Det er trist at Trond Kristoffersen døde. Jeg hadde tidligere litt kontakt med ham, også etter at vi skulle gjøre et bokprosjekt det ikke ble noe av. Men jeg synes det er underlig at saken hans skal behandles på nytt. Jeg har forståelse for at det var viktig for ham, men skjønner ikke at han ikke selv klarte å innse at forretningsvirksomheten han og Torgeir Stensrud bedrev var bedrageri. For meg fremstår det som sløsing med samfunnets ressurser å gjenoppta saken hans, sier Bjørn Olav Jahr.

Han er kritisk til at påtalemyndigheten gjorde lite for å spore gigantiske pengeverdier som ble borte.

- Enorme summer gikk tapt både i England og Finland. Vi snakker om flere hundre millioner kroner. Meg bekjent er det ikke undersøkt hvor pengene tok veien, sier Jahr.

187 KILO: På det meste veide Torgeir Stensrud 187 kilo. Her avbildet under Finance Credit-rettsaken i Oslo tingrett i april 2005.
Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet
187 KILO: På det meste veide Torgeir Stensrud 187 kilo. Her avbildet under Finance Credit-rettsaken i Oslo tingrett i april 2005. Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

Tidligere påtaleleder Morten Eriksen i Økokrim gir Jahr rett i dette.

- Vi så at veldig store summer i Finland og England syntes å ha gått tapt, men visste ikke om dette var reelle tap eller penger innfordret av Kristoffersen og Stensrud selv. Å finne svar på dette ville kreve store ressurser og samarbeid med finske og britiske myndigheter i lang tid. Vi visste at dette uansett ikke ville medføre strengere straff, og prioriterte det derfor ikke, sier Eriksen og legger til:

- Det var også mellom 20 og 80 millioner kroner i saken som vi i det hele tatt ikke har kunnet gjøre rede for.

100 kg ned - Beklager, jeg gir ingen kommentarer til Finance Credit-saken. Det som sies fra meg, sies i det jeg vitner, skriver Torgeir Stensrud til Dagbladet i en sms, med henblikk på de pågående rettsforhandlingene.

Stensrud gjennomgikk store forandringer mens han satt i fengsel. Den overvektige mannen fra rettsalen veide på det meste 187 kilo. Han deltok i terrengløp og syklet Birken mens han sonet, og nå er han rundt 100 kilo lettere.

Han har brukt tid på gratisarbeid for Kirkens bymisjon, og har vært aktiv i WayBack som hjelper kriminelle tilbake til samfunnet etter endt soning.

100 KILO LETTERE: Torgeir Stensrud har uttalt at fengselsoppholdet trolig reddet livet hans. Han har gått ned rundt 100 kilo og er blitt treningsentusiast.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
100 KILO LETTERE: Torgeir Stensrud har uttalt at fengselsoppholdet trolig reddet livet hans. Han har gått ned rundt 100 kilo og er blitt treningsentusiast. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Jeg skal leve livet anderledes, vende tilbake til den etikk og moral jeg fikk inn via morsmelka, men som jeg glemte på veien. Finance Credit-skandalen vil alltid være der, til skrekk og advarsel for alle som vurderer å gå over streken, sa Stensrud på et næringslivsseminar i Drammen i 2010.