President Joe Bidens helse:

Undersøkte «halsrykking», stiv gange og hosting

I en sekssiders rapport avslører lege detaljer om presidentens helse. - Er ikke presidenten frisk, skaper det usikkerhet om den politiske kontinuiteten i landet, sier USA-ekspert.

SKAPER SPEKULASJONER: Presidentens lege Kevin O'Connor har nå undersøkt Joe Bidens hoste. Foto: NTB
SKAPER SPEKULASJONER: Presidentens lege Kevin O'Connor har nå undersøkt Joe Bidens hoste. Foto: NTB Vis mer
Publisert

President Joe Bidens helse har vært et mye omtalt tema, helt siden han ble innsatt som den eldste førstegangspresidenten i USAs historie.

Tidligere president Donald Trump har gitt Biden kallenavnet «Sleepy Joe» og har ved gjentatte ganger kalt presidenten «ute av det».

Blant annet har Bidens høye alder ført til spekulasjoner om han er skikket til å være president, og alderen er tidligere omtalt som Bidens såreste punkt.

Nylig gikk presidenten gjennom sin årlige fysiske undersøkelse på Walter Reed medisinske senter, hvor han blant annet ble undersøkt for en økende hyppighet og alvorlighetsgrad av «halsrykking». Bidens stive gange og gjentakende hosting under taler ble også sjekket.

– Presidenten er en sunn, sprek 78-åring som er skikket til å utføre sine plikter som president, skriver hans lege Kevin O'Connor i en uttalelse etter fredagens helsesjekk, ifølge CNN.

HARK: 25. oktober hostet president Joe Biden i hendene sine under en tale i New Jersey. Deretter håndhilste han på publikum. Amerikanerne er ikke fornøyde. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ser litt lysere på saken. Video: Youtube / AP / Fox News Vis mer

Rapport avslører detaljer

Den amerikanske presidentens helse involverer nasjonal sikkerhet, og Hilmar Mjelde sier det dermed ikke en privat anliggende. Han er forsker ved Norce forskningsinstitutt og en av Norges fremste USA-eksperter:

- Er ikke presidenten frisk, skaper det usikkerhet om den politiske kontinuiteten i landet. Han kan måtte delegere eller utsette beslutninger, sier Mjelde til Dagbladet i en e-post søndag.

I en sekssiders rapport avslører derfor legen Kevin O`Connor detaljer om presidentens helsetilstand.

En røntgenundersøkelse viste at Biden lider av leddgikt i ryggraden og at han har normale slitasjeskader, hvilket legen sier er normalt for en mann på hans alder.

Legen beskrev skaden som moderat til alvorlig, men ikke alvorlig nok til å trenge behandling. Likevel mente han at skaden kan bidra til å forklare presidentens stive og til dels klønete gange.

Forklarer hosten

O`Connel har jobbet med Biden siden han var fungerende visepresident og beskriver gangen som «merkbart stivere og mindre flytende» enn den var for et år siden.

Hosten blir forklart ved at Biden har en tilstand kalt hiatal brokk, som kan skape sure oppstøt.

Den nevrologiske undersøkelsen viste ingen tegn på verken hjerneslag, multippel sklerose eller parkinson.

Ifølge Reuters skal en koloskopiundersøkelse ha funnet en polypp, som så ut til å være godartet og som lett kunne fjernes.

Mjelde sier at helseplager ikke er uvanlig blant amerikanske presidenter.

- Han har noen mindre plager som påvirker stemmen og ganglaget, men ingenting alvorlig. Etter andre verdenskrig har nesten alle presidentene hatt større eller mindre helseplager. Ford, Carter og Obama er unntakene - de holdt seg friske, sier USA-eksperten.

Fortsatt et tema

Til tross for at president Joe Biden fikk tommel opp fra legen etter den rutinemessige undersøkelsen, er rapporten blitt omtalt verden over.

- En presidents jobb er å ha kontroll. Med en godkjent helsesjekk ønsker Det hvite hus å si at presidenten er i form og har styringen, sier Mjelde.

Lørdag fylte Joe Biden 79 år. USA-eksperten tror derfor at helsen til den sittende presidenten likevel kommer til å være et tema framover.

- Tror du dette vil roe ned alle som har vært skeptiske til Bidens helse?

- Det sier seg selv at en 79 år gammel president gir grunn til en viss bekymring. Gitt alle de politiske krisene, tvilen rundt Kamala Harris’ noe ustødige opptreden, og at Trump lurer i kulissene, vil dette forbli et tema.

I den rutinemessige undersøkelsen fredag måtte Biden gjennomføre en koloskopiundersøkelse som krevde at presidenten ble lagt i narkose. Dette førte til at makten midlertidig ble overført til visepresident Kamala Harris, som dermed ble den første kvinnen til å overta presidentmakten i 85 minutter fredag morgen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer