«Undervannssnø» skapte problemer for norske forskere

Sannsynligvis en av de første gangene fenomenet er fanget på film.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På tokt i Barentshavet møtte norske forskere på en «snøstorm» under vann.

Det skapte problemet for det egentlige formålet, som var å observere havbunnen.

Klarte ikke se gjennom Likevel kom de godt ut av det. De fanget nemlig «snøværet» på film, noe som angivelig ikke skal være gjort før.

Se videoen øverst i saken!

Forskergruppen kom fra Mareano, som består av forskere fra blant annet Havforskningsinstituttet og Norges geologiske undersøkelse.

Selv skriver de i en såkalt «toktdagbok» at de kunne se «store snøliknende partikler» virvlende ut i vannet. Det førte til problemer.

«I går måtte vi avbryte en av videostasjonene på grunn av et tykt lag på bunnen som gjorde det umulig å observere bunntype og bunndyr».

Består blant annet av plankton Den marine snøstormen består ifølge Mareano av nedfall fra produktive lag høyere oppe i vannsøylen - altså organiske stoffer fra blant annet alger.

- Det er kanskje en av de få gangene effektene av planteplanktonproduksjon som snødde ned mot havbunnen er vist på video, så det var overraskene å se, sier toktleder Børge Holte til NRK Finnmark.

Samtidig skriver forskerne at det skjer med jevne mellomrom, blant annet for at organismene som lever på dyphavet skal få næring.

«Når planter og dyr nær overflaten dør synker de organiske restene ned mot havbunnen, på samme måte som blader faller ned fra trærne om høsten og havner på bakken. Havsnø inneholder i tillegg til døde planter og dyr, avfallsstoffer fra syr og en del uorganisk materiale. Avhengig av dyp kan det ta uker før det når havbunnen.»

«Likner hvite, myke flak» USAs nasjonale havtjeneste, National Ocean Service, skriver at fenomenet har fått navnet snø fordi flakene som faller ned likner hvite, myke biter.

Noen av dem måler flere centimeter i diameter

«Forskere fra NOAA har undersøkt hvor mye brukbart materiale det finnes i havets snø, og funnet ut at det er massevis av karbon og nitrogren. Det er mat for flere av åtseleterne i dyphavet», skriver de på hjemmesidene sine.