Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Underviser muslimer på Oslos største skole

Byrådsleder om Pegida-lærer: - Han har rett til å ytre seg kritisk om muslimsk innvandring.

 LÆRER OG ISLAM-KRITIKER:  Pegidas protestmarsj rundt og utenfor rådhuset i Oslo mandag kveld, med Max Hermansen som frontfigur,  demonstrerer mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix.
LÆRER OG ISLAM-KRITIKER: Pegidas protestmarsj rundt og utenfor rådhuset i Oslo mandag kveld, med Max Hermansen som frontfigur, demonstrerer mot muslimsk innvandring og påvirkningen fra islam. Foto: Berit Roald, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Pegida-talsmann Max Hermansen er lærer i Oslo-skolen og har flere muslimske elever.

Byrådsleder Stian Berger Røsland forsvarer hans rett til å ytre seg kritisk om muslimsk innvandring.
- Oslo kommunes 50 000 ansatte har ikke mindre ytringsfrihet enn andre. De står fritt til å si sin mening om ulike spørsmål, også om politikk, religion og historie, sier Røsland til NTB.

Han understreker at Oslo kommune som arbeidsgiver forventer at de ansatte skiller mellom jobb og privatliv.

Røsland forutsetter at Hermansen forholder seg til læreplanen, og at han i undervisningssammenheng legger til side sine private synspunkter om innvandring.

- Det er skolen selv som har ansvar for å påse at lærerne gjør det som forventes av dem, sier Røsland.

Elever reagerer negativt
Han har forståelse for at Hermansens elever reagerer negativt på meningene hans og at enkelte kan føle seg krenket, men tilføyer at problemstillingen ikke er ukjent for Oslo kommune.

Rektor Kjell Ove Hauge ved Kuben yrkesarena har ikke besvart NTBs henvendelser om saken. Skolen er Oslos største videregående skole med nær 1 400 elever.

- Kommer sjelden til orde

- Vi kommer sjelden og lite til orde. Veldig ofte blir vi møtt med at vi er rasister og nazister og like ille ting, sier Max Hermansen.

Han sto bak den første Pegida-marsjen i Norge, inspirert av bevegelsen som de siste månedene har markert seg i Dresden og andre tyske byer.

Pegida står for Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten.
 
Hver mandag
Hermansens plan er å gjennomføre en slik marsj i Oslo hver mandag framover for å bli hørt.

Jan Peder Egenes i Amnesty Norge har ingen forståelse for Hermansens påstand om at de ikke får komme til orde i debatten.

- For det første er det viktig at ytringsfriheten også gjelder for dem. For det andre syns jeg at jeg hører deres ytringer hele tiden, sier han, mens han med fakkel i hånden gikk med det såkalte solidaritetstoget fra Youngstorget til Stortinget.

(NTB).