Undervises av konge-motstander

Professor Trond Nordby er svoren motstander av monarkiet som statsform. I høst vil landets neste konge være en av studentene under forelesningene hans.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg håper å få innledet et par diskusjoner med kronprinsen, sier Nordby til Dagbladet. Han understreker at han ikke har noe imot de kongelige, men at han er sterk motstander av statsformen Norge har i dag. Professoren har tidligere uttalt at når kong Harald dør, vil timingen være god for å avskaffe monarkiet i Norge.

- Det er kanskje rett tidspunkt for å trekke inn et eget tema til forelesningen min i år, sier Nordby: «Om monarkiets utvikling».

Relevant tema

Trond Nordby er professor i statsvitenskap og har doktorgrad i historie. Han sier kronprinsen later til å være en begavet, ung mann, som han håper vil være en aktiv student.

Og det hadde ikke vært ham imot om noen av hans egne ideer smittet over på kronprinsen.

- Jeg legger ikke opp undervisningen for å overbevise en av 200 elever, men jeg tar gjerne diskusjonen i pausen eller etter forelesningen. Men jeg regner med at kronprinsen vil bli svært vanskelig å overbevise, sier Nordby, og poengterer at han ønsker å tilføre studentene kunnskap, ikke personlige overbevisninger.

Nordbys forelesning er svært populær blant statsvitenskapsstudentene, og han er ikke overrasket over at kronprins Haakon valgte nettopp den.

Interessert


- Det er vel først og fremst temaet som interesserer ham, sier Nordby, og forteller at Slottet tidlig ba om å få pensumliste for faget.