- Undrenes tid er ikke forbi

Aktor Morten Eriksen i saken mot Finance Credit-gründer Trond Kristoffersen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Underet Eriksen venter på er en forklaring på hvordan Kristoffersen kom i besittelse av drøyt 56 millioner kroner som er gitt som gaver til trusten Ellaporat Fund med tanke på kjøp av blant annet boligen Kristoffersen disponerer på Snarøya utenfor Oslo.

- Hvordan kom du i besittelse av 56,7 millioner kroner uten at det framgår av dine selvangivelser, spurte Eriksen Kristoffersen i retten.

I sitt svar viste Kristoffersen til regnskapene og ligningen for sitt eget investeringsselskap, Kris Invest. Økokrim har beslaglagt regnskapene til Kris Invest, og der vil de finne svarene, påpekte både Kristoffersen og hans forsvarer, advokat Anders Brosveet, i retten.

- Legg fram hovedboka (for regnskapet, red.anm.) for Kris Invest, så skal vi kunne svare på spørsmålene fra aktoratet, sa Brosveet.

Løkskrelling

Eriksen viste til flere rettsmøter i forbindelse med varetektsfengsling av Kristoffersen der dette spørsmålet er tatt opp uten at påtalemyndigheten mener de har fått svar.

- Å spørre deg Kristoffersen er som å skrelle en løk der man fjerner lag på lag uten å finne noe, lød det fra Eriksen, et av hans mange hjertesukk i retten i denne saken.

Påstanden fra Eriksen og Økokrim er at Kristoffersen ved hjelp av fiktive og etterdaterte gavebrev har gitt inntrykk at det har skjedd en gaveoverføring på 56,7 millioner kroner til trusten Ellaporat Fund som er kanalisert videre til kjøp av blant annet boliger. Påtalemyndigheten mener at gavebrevene til Ellaporat er fabrikkert etter at Kristoffersen ble arrestert og fengslet første gang, for å skjule at han har stukket vekk verdier fra sitt egen konkursbo.

Forvalter vitnet

Gavebrevene og tiltalepunktet om bounndragelse var også hovedsaken da forvalteren av Ellaporat, Patrick Copery, vitnet i tingretten onsdag ettermiddag. Copery opplyste at trusten ble opprettet i 2000 og at den var eier av andre forretningsenheter i Kristoffersens private selskapssystem.

Copery sa at han ikke kjente til et brev fra Kristoffersen til Ellaporat i 1999 med melding om at han gir 14,5 millioner kroner til kjøp av boligen som Kristoffersen disponerer på Snarøya. Copery kjenner heller ikke til et brev fra Kristoffersen til Ellaporat i 2000 der det skulle overføres 12,5 millioner kroner til fondet. Heller ikke en overføring av 3,3 millioner pund via selskapet Dry Sands i Kristoffersen-systemet var noe Copery hadde mottatt som trustforvalter.

Ingen betydning

Anders Brosveet sier at disse brevene ikke har noen betydning eller bevisverdi. Dette var brev som aldri forlot Kristoffersens kontor og som det er naturlig at Copery ikke har sett. Pengegavene var Kristoffersens private midler som besto i krav han hadde på sitt investeringsselskap Kris Invest og delvis i et annet selskap i systemet Yaar Investments. Fordringene ble samlet i selskapet Dry Sands.

Brosveet henviste i retten også til dokumentasjon som han mener er en indikasjon på at pengene gikk denne veien. Og til NTB sier han at det uomtvistelig dreier seg om gaver og ikke forsøk på å stikke unna verdier.

For utenforstående er Coperys vitneforklaring og onsdagens rettsmøte neppe noe som befordret framskritt i forståelsen av bounndragelsesdelen av tiltalen mot Kristoffersen, men man får håpe at dommerne i Oslo tingrett forlot rettssalen noe klokere da rettsmøtet ble avsluttet ved 15-tida.

(NTB)

I RETTSSALEN: Finance Credit-gründer Trond Kristoffersen.