Une – ikke tilliten verdig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Innvandring: «Veien til helvete er brolagt med gode intensjoner», skrev jeg i denne avis for en del år tilbake. Da hadde Une nektet opphold til en vietnamesisk kvinne som hadde gravlagt sitt barn i Norge. Dette kvalifiserte ikke til særlige menneskelige hensyn. I tillegg kunne en rekke organisasjoner rapportere om vilkårlig saksbehandling, om saker som ble for dårlig forberedt for nemnda, om for få saker som kom opp i nemnda, om asylsøkere som ikke ble skikkelig representert og om en rekke andre forhold. Da den såkalte afghanersaken kom opp i 2007, der en rekke afghanere sultestreiket fordi de ikke mente seg hørt, var det flere av oss som mente at tilliten til nemnda var så lav at man også burde gå akkurat denne saken nærmere etter i sømmene. I Rogaland ble en asylsøker som var blitt nektet opphold av nemnda sendt tilbake til hjemlandet sitt, torturert der og deretter sendt til Norge på FNs flyktningkvote. I en annen sak i Oppland ble det påpekt forskjellsbehandling i to like saker. Den som fikk bli var fotballspiller…

I etterkant av afghanersaken kom det også frem at lederen av nemnda ved flere anledninger hadde gått ut over det som er vanlig praksis for embetsmenn, og søkt å påvirke ledende politikere som Magnhild Meltveit Kleppa og Ågot Valle i en grad som mange oppfattet som i beste fall upassende, og i verste fall som utilbørlig press. Stortinget er folkets røst – og demokratiets viktigste grunnpilar i Norge. En politiker som sitter der skal kunne utføre sin oppgave uten frykt for å bli utsatt for utilbørlig press fra embetsverket, som jo handler på oppdrag fra det samme storting, gjennom regjeringen. Nemnda ble opprettet med det mål for øye at politikere ikke skulle kunne skalte og valte med enkeltskjebner – og fordi man trengte en uavhengig instans. Dette er et godt prinsipp. Men det fordrer at man gjør seg tilliten verdig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer