DUO:  Miljøpartiet De Grønnes nationale tallspersoner Une Bastholm og Rasmus Hansson åpnet landsmøtet på Lillehammer.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
DUO:  Miljøpartiet De Grønnes nationale tallspersoner Une Bastholm og Rasmus Hansson åpnet landsmøtet på Lillehammer. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

MDGs landsmøte:

Une Aina Bastholm ligger an til å  bli MDGs eneste representant på Stortinget

Hvis dagens meningsmålinger blir valgresultatet er det Une Aina Bastholm som blir MDGs eneste representant på Stortinget til høsten. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): I dag går startskuddet for MDGs landsmøte på Lillehammer der 200 delegater er samlet for å diskutere og vedta partiprogrammet partiet går til valg på.

I motsetning til andre partier har MDG ingen partileder, men to nasjonale talspersoner.

De to, Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson gikk begge på talerstolen klokka 13 i dag.

På gjennomsnittet av meningsmålingene i mai ligger MDG på stusselige 2,8 prosent på oversikten hos pollofpolls.

De har likevel stor tro på at de vi løfte seg i valgkampen og at de vil gå fra ett mandat på Stortinget til to.

- Gode på valgkamp

GRØNN TALSPERSON: Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson MDGs nasjonale talspersoner. Ut fra dagens meningsmålinger ligger det an til at Bastholm erstatter Hansson på Stortinget til neste år.   Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
GRØNN TALSPERSON: Une Aina Bastholm og Rasmus Hansson MDGs nasjonale talspersoner. Ut fra dagens meningsmålinger ligger det an til at Bastholm erstatter Hansson på Stortinget til neste år. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Vi er gode på å drive valgkamp. Også før stortingsvalget i 2013 og kommunevalget i 2015 lå vi mye lavere på meningsmålingene på denne tida enn det som ble valgresultatet, sa Rasmus Hansson i et intervju med Dagbladet nylig.

Målet er 5 prosent, sa Bastholm på en pressekonferanse i forkant av landsmøtet. Hvis valgresultatet derimot blir slik det ligger an til blir Bastholm derimot MDGs eneste representant på Stortinget til høsten.

For mens Rasmus Hansson ble valgt inn fra Oslo i 2013, er det i dag Une Ania Bastholm som har denne, antatt sikreste plassen. Rasmus Hansson er i stedet satt øverst på Stortingslista i Akershus i et forsøk på å mobilisere velgere der. På de siste målingene ligger de derimot bare inne med ett mandat.

- Klar for jobben

- Jeg er ikke i tvil om at vi kommer til å komme inn begge to, men jeg er klar for jobben hvis det skulle skje. Det blir i så fall travelt, jeg må være enda mer i offentligheten enn jeg er nå. Jeg er innstilt på at det blir krevende, men det blir også en enorm mulighet og et privilegium, sier Bastholm som mener hun vil få en lettere inngang til vervet enn Hansson.

- Rasmus har på mange måter brøytet vei. Jeg har også en del erfaring etter blant annet å ha vært vara i 4 år på Stortinget og også vært i poltikken siden jeg var 14, sier hun.

- Lang vei

MDG startet sitt møte med å minne om partiets utvikling.

- Vi har gått en lang vei. Det er lett å glemme, men for bare fire år siden hadde vi ikke engang en søyle på meningsmålingene. Vi startet til og med en Facebook-gruppe for å få den søyla , sa Une Bastholm.

Rasmus Hansson fulgte opp med en dose selvinroni.

- Vi er partiet som brukte pausen i landsmøtet i 2015 til å rydde stranda i Stavanger. Vi er det partiet der flest folk sier de har hatt en religiøs opplevelse i naturen, og flere av oss har vært med på programmet «Der ingen kunne tru at nokon kunne bu.»

- Godt stilt

Norge er bedre stilt enn noen gang til å klare den nødvendige grønne endringen som samfunnet må gjennom, mener Bastholm.

– Vi i Norge er bedre stilt enn noen gang til en omstilling. Det gir muligheter. Vi har økonomien til det, vi har institusjonene til det. Vi har kunnskapen til det, og samfunnet med tilliten til det. Det det skorter på, er politisk mot og politisk vilje, sier hun,

Hansson mener MDG er partiet som har det politiske motet.

- Vi tør å banne i oljekatedralen og si at det må faktisk ta slutt. Vi tør å bryte økonomiske tabuer og si at det må finnes en smartere økonomi enn en som spiser opp jorda, sier han.

Havet

MDG-lederne la også inn et par stikk til politiske motstandere, som dette mytet på Jonas Gahr Støre og Erna Solberg om hvor man finner de nye jobbene etter olja.

- Og så er det havet, ikke «havrommet som noen tror det heter.»

- Vi skal høste av havet på en måte som ikke ødelegger det. Norske ressurser skal skape jobber til folk i Norge. Om bare 18 år kan vi tjene mer penger på å eksportere fisk og sjømat enn på olje, sier Hansson.

Miljøpartiet De Grønne ber Ap og Høyre bli med på å skape 10.000 nye grønne arbeidsplasser hvert år fremover.

– Derfor utfordrer vi her og nå Erna og Jonas til å sammen med oss å skape 10 000 nye, grønne arbeidsplasser hvert eneste år de neste 20 årene. Vi må starte nå, sa Bastholm.

– Men er det mulig? Er ikke det fryktelig urealistisk? Er det ikke veldig uansvarlig? Vi har ikke noe valg: 200.000 oljeavhengige arbeidsplasser må erstattes, sa hun, og listet opp potensial for titusener av nye arbeidsplasser i matproduksjon og skog, skipsfart og fiske og energieffektivisering av alle norske bygg.