Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UNE anker saken mot Yalda (10)

- Vi er i sjokk, sier støttegruppa.

SJOKK: I dag anket UNE dommen som ville gitt  Yalda (10) og familien rett til å få bli i Norge. Hun har bodd sju år i Norge. Foto: Hasteaksjon for Yalda
SJOKK: I dag anket UNE dommen som ville gitt Yalda (10) og familien rett til å få bli i Norge. Hun har bodd sju år i Norge. Foto: Hasteaksjon for Yalda Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saken om ti år gamle Yalda Bahadori og familien hennes har opprørt og engasjert. Og i august kunne familien endelig juble. Oslo tingrett konkluderte med at avslaget på søknad om opphold på humanitært grunnlag var ugyldig. Dermed så det ut til at Yalda og foreldrene kunne få bli i Norge.

Helt til i dag.

Da kom sjokkmeldingen for 10 år gamle Yalda og familien: Utlendingsnemda anker dommen fra tingretten, hvor man opphevet den stående utkastelsesorden på familien fra Tromsø.

- Nå er vi i sjokk her. Dette var virkelig ikke resultatet vi håpet på, sier talsmann for støttegruppen, Ronja Trolie, til Nordlys, og fortsetter:

- Vi vet ikke helt hva vi tenker nå. Vi har ikke fått lest begrunnelsen fra UNE for at de anker ennå, men det er klart at førsteinntrykket er et av sjokk. Dette er fryktelig vanskelig for den allerede hardt prøvede familien, sier Trolie som varsler omkamp med myndighetene både for henne og de 450 andre barna som også står på vent.

Yalda har blitt et symbol for kampen til rundt 450 asylbarn som står i fare for å bli sendt ut av Norge etter å ha fått avslag på asylsøknadene sine. Yalda er født og oppvokst i Norden, og har levd store deler av livet på flyktningmottak. Familien kom til Norge i 2005, og i dag går Yalda på skole i Tromsø.

Derfor anker UNE Avdelingsdirektør Jon Arne Jensen i UNE sier de vil prøve saken for lagmannsretten ut fra flere hensyn.

- En enstemmig nemnd kom i denne saken til at det er innvandringsregulerende hensyn som veier tyngre enn Yaldas tilknytning til riket.  De innvandringsregulerende hensynene er ulovlig oppholdstid, at søkerne flere ganger har unnlatt å forholde seg til vedtak truffet av utlendingsmyndighetene i flere europeiske land, at de har oppgitt forskjellige identiteter, at de har oppgitt forskjellige asylgrunnlag og at de dermed bevisst har vanskeliggjort utlendingsmyndighetenes arbeid. Slik vi leser dommen mener vi at tingretten også er enig i dette, sier Jensen til Dagbladet.

- Retten har likevel kjent UNEs vedtak ugyldig fordi den mener at nemnda ikke på har utredet forholdene for familiegjenforening i Moldova godt nok. Grunnen til at saken ankes er at Moldova har regler for familiegjenforening, og at familien har mulighet til å søke om å bli gjenforent i Moldova - et land både mor og datter er borgere av.

- Har dere sjekket hvordan reglene er?

- Vi redegjør for hvordan regelverket i Moldova er i vår anke av saken. Vi har satt oss inn i de generelle reglene som finnes i Moldova og mener at det er tilstrekkelig. Her dreier det seg om vår undersøkelsesplikt for muligheten for gjenforening i Moldova, sier han.

- Er dette en prinsippsak siden det står 450 asylbarn...?

- Jeg avbryter spørsmålet ditt der. Du skal sikker spørre om Stortingsmeldinga og de 450 asylbarna på flukt. Dette er én sak, og jeg vet ikke hvem som passer inn i den gruppen på 450 barn eller ikke. Vi har sett på denne konkrete saken, det sentralt spørsmålet i denne saken er om familien kan gjenforenes i Moldova eller ikke. Det mener vi de kan og vil vil prøve dette for lagmannsretten, sier avdelingsdirektør Jon Arne Jensen i UNE.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media