FRYKTER LEMLESTELSE: Albinoen Amadou Diallo (35) som foreløpig bor på Majorstuen i Oslo, frykter at han vil bli forfulgt, lemlestet og drept om han drar tilbake til hjemlandet Guinea. FOTO: ERLING HÆGELAND
FRYKTER LEMLESTELSE: Albinoen Amadou Diallo (35) som foreløpig bor på Majorstuen i Oslo, frykter at han vil bli forfulgt, lemlestet og drept om han drar tilbake til hjemlandet Guinea. FOTO: ERLING HÆGELANDVis mer

- UNE bryr seg ikke om at jeg blir drept

Albinoen Amadou (35) har nå fått endelig avslag på oppholdstillatelsen i Norge til tross for at to albinoer nylig skal ha blitt drept i hans hjemland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Albinoen Amadou Diallo (35), som Dagbladet.no skrev om i sommer, fikk i forrige uke endelig avslag på sin oppholdstillatelse i Norge. Det gjør ham fortvilt ettersom han frykter forfølgelse, lemlesting og drap i hjemlandet Guinea i Vest-Afrika på bakgrunn av sin lyse hud.

- Jeg er ingen kriminell og har ikke kommet til landet for å stjele. Jeg er her kun for å leve et normalt liv uten forfølgelse, sier Diallo som nå underviser i økonomi på Den franske skolen i Oslo.

- Vil lage heksebrygg av meg Han forteller at han ikke kommer til å forlate Norge frivillig selv om UNE i sitt avslag presiserer at han nå er ulovlig i landet.

- Hvis jeg drar tilbake til Guinea, vil det bli min død. Gjennom hele oppveksten min har folk sagt til meg at de kan kurere alle slags sykdommer bare de får fingrene mine, ørene mine eller håret mitt. De vil lage heksebrygg av meg, sier Diallo.

I nakken har han et arr fra da han ble angrepet i hjemlandet.

STØTTER AMADOU: Kanadiske Peter Ash, grunnleggeren av albinosmeforeningen "Under the same sun", har sett på saken til Amadou Diallo, og mener hans liv vil være i fare om han blir sendt tilbake til hjemlandet. Her er Ash i Tanzania sammen med en liten albinogutt. FOTO: REUTERS/Katrina Manson
STØTTER AMADOU: Kanadiske Peter Ash, grunnleggeren av albinosmeforeningen "Under the same sun", har sett på saken til Amadou Diallo, og mener hans liv vil være i fare om han blir sendt tilbake til hjemlandet. Her er Ash i Tanzania sammen med en liten albinogutt. FOTO: REUTERS/Katrina Manson Vis mer

«Etter Utlendingsnemndas (UNE) kunnskap, har ikke albinoer i Guinea grunn til å frykte forfølgelse på generelt grunnlag», heter det i avslaget fra UNE datert 20. september 2010.

Albino-drap i Guinea I løpet av den siste måneden er minst to albinoer blitt drept i Guinea, ifølge den lokale nyhetsradioen Radio-Kankan.

«Kroppene til to unge albinoer ble funnet under broen ved Kényen. Det virker som at kidnapperne hadde kuttet over strupen på albinoene og stukket ut øynene deres,» skriver Radio-Kankan om hendelsen som skjedde natt til den 19. september i Conakry i Guinea.

- UNE har ikke undersøkt situasjonen i Guinea skikkelig. I så fall ville de ha visst om drapene den 19. september. De bryr seg åpenbart ikke om jeg blir drept, sier Diallo.

Drapene kan redde Diallo UNE påpeker overfor Dagbladet at det ikke er dekning for å mene at det er farlig for albinoer alle steder i Afrika, selv om det enkelte steder har skjedd ting som er svært bekymringsfullt.

ARR ETTER ANGREP: Arret i bakhodet til Amadou Diallo skal han ha fått da flere menn angrep ham i Guinea fordi de ville ha blodet hans til heksebrygg. FOTO: ERLING HÆGELAND
ARR ETTER ANGREP: Arret i bakhodet til Amadou Diallo skal han ha fått da flere menn angrep ham i Guinea fordi de ville ha blodet hans til heksebrygg. FOTO: ERLING HÆGELAND Vis mer

- Hvis nyhetsartikkelen til Radio Kankan om drapene på to albinoer viser seg å være drap begått fordi ofrene var albinoer, er det opplysninger UNE vil måtte ta med i betraktningen i framtidige risikovurderinger, sier seksjonssjef Chrysostom Selahvarzi.

Han opplyser at Diallo kan søke til UNE om nok en omgjøringsanmodning til tross for at han allerede har fått endelig avslag og beskjed om at han oppholder seg ulovlig i landet.

- Hvis noen har nye opplysninger eller ny dokumentasjon av betydning og så ber UNE se på saken en gang til, gjør vi nettopp det. Det siste vi ønsker er at noen må dra tilbake til forfølgelse, sier Selahvarzi.

MÅ UT: På hybelen på Majorstuen i Oslo sitter Amadou Diallo og funderer på hva han skal gjøre ettersom han har fått det endelige avslaget om oppholdstillatelse fra UNE. FOTO: ERLING HÆGELAND
MÅ UT: På hybelen på Majorstuen i Oslo sitter Amadou Diallo og funderer på hva han skal gjøre ettersom han har fått det endelige avslaget om oppholdstillatelse fra UNE. FOTO: ERLING HÆGELAND Vis mer

Det er allerede opprettet en støttegruppe for Amadou Diallo på nettstedet Facebook. Gruppen har over 1100 medlemmer. Den franske skolen i Oslo, hvor Diallo underviser, har organisert underskriftskampanje for å la ham få bli i Norge. Dette er blitt sendt til UNE.

Diallo får støtte Peter Ash, leder for den internasjonale albinismeforeningen Under the same sun, mener Diallo er i fare om han blir sendt tilbake til Guinea.

Også Norsk forening for albinisme har engasjert seg i Diallos sak. Leder Edel Krøll mener det trengs en holdningskampanje i store deler av Afrika for å endre innstillingen overfor albinoer.

- Det er snakk om regelrett overtro. De tror at albinoene er forhekset på et vis. De blir lemlestet og brukt i heksebrygg. Det er helt forferdelig, sa Krøll til Dagbladet i sommer.

RETTSSAK: Elleve menn fra Burundi ble dømt for drap eller medvirkning til drap på flere albinoer i fjor. Her er noen av dem fra rettssaken i Ruyigi 28. mai 2009. FOTO: AFP/ Esdras Ndikumana
RETTSSAK: Elleve menn fra Burundi ble dømt for drap eller medvirkning til drap på flere albinoer i fjor. Her er noen av dem fra rettssaken i Ruyigi 28. mai 2009. FOTO: AFP/ Esdras Ndikumana Vis mer

Hun har møtt Amadou Diallo (35) flere ganger ettersom han er medlem av foreningen.

- Jeg prøver å hjelpe ham alt jeg kan, men jeg blir helt maktesløs når myndighetene vil sende ham tilbake.

Nytt albino-drap Albinodrap er et stort problem i flere land i Afrika. Albino-kroppsdeler selges for store summer på det illegale markedet og brukes til svart magi. 2. oktober 2010 ble en 14 år gammel albino-gutt lemlestet og drept i Burundi, ifølge nyhetsbyrået AFP. Kroppsdelene hans skal ha blitt fraktet ut av landet etter drapet.

- De fem gjerningsmennene kuttet av armene og beina til gutten og drepte ham, før de stakk av, forteller Dieudonne Niyonzima, en lokal embetsmann, til AFP.

ALBINO-FLYKTNING: En nabo bærer denne 14-årige albino-jenta til sikkerhet i en mottaksleir for albinoer i Burundi. Flere personer med albinisme er blitt angrepet i landet de siste årene. FOTO: AFP/Esdras NDIKUMANA
ALBINO-FLYKTNING: En nabo bærer denne 14-årige albino-jenta til sikkerhet i en mottaksleir for albinoer i Burundi. Flere personer med albinisme er blitt angrepet i landet de siste årene. FOTO: AFP/Esdras NDIKUMANA Vis mer

Bare i Tanzania ble 53 albinoer drept fra 2007 til 2009, ifølge BBC News. Da er ikke drap av nyfødte utført av foreldre medregnet.

I februar 2008 fikk Mariam Emmanuel (5) fra byen Mwanza i Tanzania armer og bein kappet av. Hun ble deretter drept. Tilsvarende rystende hendelser har gått verden rundt de siste årene. I mai i fjor ble rundt 20 personer i Tanzania og Burundi dømt for noen av albinodrapene. Enkelte av dem ble dømt til henging og noen fikk fengsel på livstid.

Det internasjonale Røde Kors har uttalt at drapene på albinoer er en humanitær krise i liten skala ettersom albinoene flykter fra hjemmene sine for å gjemme seg for mulige drapsmenn.

SØSTEREN BLE DREPT: Albinoen Mariam Emmanuel (5) fra byen Mwanza i Tanzania ble drept og lemlestet i februar 2008. Hennes ni-årige bror, Amani, (bildet) fikk plass på denne skolen for blinde i Tanzania etter at søsteren ble drept. FOTO: AFP/Tony KARUMBA
SØSTEREN BLE DREPT: Albinoen Mariam Emmanuel (5) fra byen Mwanza i Tanzania ble drept og lemlestet i februar 2008. Hennes ni-årige bror, Amani, (bildet) fikk plass på denne skolen for blinde i Tanzania etter at søsteren ble drept. FOTO: AFP/Tony KARUMBA Vis mer