Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

UNE har stanset returen i elleve Storskog-saker

Men Abdullah var sendt ut av landet før vedtaket ble omgjort.

KASTET UT: Abdullah ble busset ut av Norge tirsdag kveld, og har fått beskjed av russiske myndigheter at han må ut av landet innen midnatt torsdag. FOTO: Privat
KASTET UT: Abdullah ble busset ut av Norge tirsdag kveld, og har fått beskjed av russiske myndigheter at han må ut av landet innen midnatt torsdag. FOTO: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rundt 250 av de 5.500 asylsøkerne som kom til Norge over Storskog i fjor, er allerede kastet ut. Nå viser det seg at ikke alle utvisningene fra UDI har gått riktig for seg.

I dag bestemte Utlendingsnemnda (UNE) at det var feil av UDI å utvise jemenitten Abdullah fra Norge til Russland uten å behandle asylsøknaden hans først, slik VG har omtalt.

Vedtaket fra UNE kom i grevens tid: Om bare noen få dager ville han ha blitt satt på flyet til Jemen, et land Norge betegner som utrygt.

LES OGSÅ: Abdullah ble sendt tilbake til Russland - nå risikerer han å bli tvangsreturnert til Jemen

Fare for overgrep Begrunnelsen fra UNE er at Russland ikke anses som et trygt returland for jemenitten.

- Han kom over Storskog, fikk ikke realitetsbehandlet sin søknad, og ble uttransportert til Russland, hvor han ifølge ham selv er utvist, og står i fare for å bli sendt tilbake til Jemen lørdag. Nå har vi omgjort UDIs vedtak, og bestemt at denne saken skal behandles i Norge likevel. Vi mener at det her er konkrete holdepunkter for at han risikerer å bli sendt til Jemen, hvor han da risikerer alvorlige overgrep,  sier nemndleder Espen Slettmyr i UNE.

Han forklarer at Norge ikke har lov til å sende folk tilbake folk som ikke har oppholdstillatelse i Russland hvis det er fare for at de blir sendt videre til land der de kan bli utsatt for alvorlige overgrep. I Abdullahs tilfelle gikk visumet til Russland ut bare timer etter at han ble sendt ut fra Norge - og siden han ikke har lovlig opphold i Russland, skal jemenitten ha blitt utvist videre.

Reagerer på instruks-konsekvens Det UNE reagerer på er at han ikke har fått realitetsbehandlet sin asylsøknad i Norge. En endring i utlendingsloven fra november, gjør nemlig at asylsøkere nå kan utvises til Russland uten at norske myndigheter tar stilling til om de har rett på asyl i Norge eller ikke.

 - Det er viktig å understreke at det at saken skal realitetsbehandles i Norge, ikke betyr at vi har tatt stilling til om han har krav på asyl i Norge, eller om opplysningene han oppgir om seg selv og egen identitet er riktig, forklarer Slettmyr.

Det er første gang UNE opphever UDIs vedtak etter at en asylsøker allerede er sendt tilbake til Russland, men nemnda opphevet også to andre Storskog-vedtak gjort av UDI før jul, av andre årsaker enn det som er tilfellet i Jemen-saken.

Flere familier Plusser man på de åtte sakene hvor UNE har gitt såkalt «utsatt iverksetting» av utsendelse, har UNE stanset totalt elleve utsendinger over Storskog til nå.

I en epost til Dagbladet, opplyser UNE at fire enkeltpersoner og fire familier så langt har fått utsettelse.  I disse sakene har ikke UNE omgjort UDIs vedtak; de har kun utsatt returene mens de undersøker på nytt om det er riktig av norske myndigheter å sende dem ut av landet eller ikke.

Blant disse sakene er den syriske familien Wardeh, som Dagbladet møtte i Vadsø for en drøy uke siden - og som kjøpte falske visum fra en menneskesmugler for å komme seg til Norge via Russland. Familiens advokat frykter at de kan bli utvist videre til Syria fra Russland fordi de anses som «lovbrytere» i Russland.

LES OGSÅ: Familien var en hårsbredd fra å bli sendt til Russland - ble reddet av visumbløff

Utsatt iverksetting Dagbladet vet at også flere andre har fått såkalt utsatt iverksetting på grunn av falske visum, men UNE har ikke oversikt over hvor mange saker det gjelder.

- UNE har per dags dato mottatt 365 Storskog-saker, hvorav 109 er syrere, det vil si at vi bare har sett innholdet i et mindre utvalg, skriver nemndleder Kjersti Trøseid i en epost til Dagbladet, som opplyser at UNE per nå ikke har ubehandlede saker hvor utsatt iverksetting kan være aktuelt.

Det er ikke automatisk slik at UDI sender saker til UNE. I noen tilfeller kan UDI selv velge å omgjøre sine vedtak - før saken klages inn til Utlendingsnemnda. Da Dagbladet var i kontakt med UDI onsdag ettermiddag, kunne de ikke på stående fot si hvor mange tilfeller det har skjedd.

- Skal ha lik praksis UDI har følgende kommentar til dagens avgjørelse fra UNE:

- Vi tar til etterretning når UNE finner at avgjørelser hos oss har vært feil, og vil bruke det i videre behandling av tilsvarende saker, for utgangspunktet er at vi skal ha en lik praksis. Vedtak i enkeltsaker er derimot ikke uttrykk for UNEs praksis, og enkeltsaker behandles individuelt, sier presserådgiver Kristian Stakset-Gundersen.