SITTER FAST I NORGE: Abdullrhman Altajer (33). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SITTER FAST I NORGE: Abdullrhman Altajer (33). Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

UNE knytter Abdullrhman (33) til tortur, og nekter ham asyl i Norge. Men han kan ikke sendes ut av landet

- I praksis kan han ikke dra fra Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Abdullrhman Altajer (33) var etterretningsoffiser for Assad-regimet i Syria.

I fjor kom han til Norge, og søkte asyl her. Han forklarte at han var avhopper. Men UDI mener han kan knyttes til tortur - en beskyldning han benekter, og avslo uansett asylsøknaden hans. Denne uka fikk 33-åringen beskjed om at Utlendingsnemda (UNE) falt ned på samme konklusjon.

Samtidig har han fått beskjed om at Norge ikke kan sende ham til Syria, fordi norske myndigheter frykter han kan bli torturert eller drept der.

Nå sitter Altajer fast i Norge, uten pass eller mulighet til å dra fra landet. Kona og de to små barna hans er fortsatt i Syria, og han får ikke lov til å hente dem hit.

- Norske myndigheter kan ikke sende ham til hjemlandet Syria så lenge han der risikerer alvorlige reaksjoner i strid med våre internasjonale menneskerettslige forpliktelser, skriver avdelingsdirektør Ketil Larsen i UNE i en e-post til Dagbladet.

Sultestreiker Nå sultestreiker Abdullrhman, og han er flyttet fra asylmottaket i Målselv til sykehus.

- Jeg har ikke spist eller drukket på to dager. Jeg vil ikke gjøre det før noen finner en løsning, sier han.

- Jeg bryr meg ikke lenger om å få asyl i Norge. Nå vil jeg bare dra tilbake, og forsøke å finne familien min og få dem ut fra Syria. Men jeg får ikke lov. Jeg mistet kontakten med dem for noen dager siden. Jeg er redd og bekymret.

33-åringen har spurt om han kan sendes til Tyrkia, slik at han selv kan ta seg til Syria derfra. Norske myndigheter sier nei.

- Det er ingen andre land som har plikt til å ta i mot ham, og som norske myndigheter kan sende ham til. Han kan oppholde seg i Norge så lenge han er vernet mot retur til Syria, sier Larsen i UNE.

Uten pass Mannen sier han ikke hadde pass i Syria, fordi det ikke var lov for etterretningsoffiserer. Han sier han skaffet seg et falsk pass i Tyrkia da han dro ut av landet, men at menneskesmugleren som hjalp ham nordover tok det. Han har derfor ingen reisedokumenter.

- Syriske myndigheter vil naturlig nok ikke gi ham pass, da han er avhopper. Og Norge vil ikke gi ham noe utlendingspass. I praksis sitter han fastlåst i Norge, med begrensede rettigheter, uten mulighet til å hente familien sin og uten muligheter til å reise til dem, sier mannens advokat, Bengt Høyer Pedersen.

UNE sier deres vedtak ikke hindrer ham i å forlate Norge hvis han finner et land som vil ta ham i mot. Men det er ikke så lett.

I Altajers midlertidige oppholdstillatelse heter det at han vil få innreiseforbud hvis han reiser ut av landet. Hvis han dro ut av Norge og søkte opphold i et annet europeiske land, vil de normalt forsøke å sende ham tilbake til Norge, som følge av Dublin-avtalen. Men da vil han altså ha innreiseforbud, fordi han forlot landet i første omgang.

- Jeg har fått beskjed om at jeg ikke kan dra til Sverige en gang, jeg vil bare bli sendt tilbake hit, sier Altajer.

- I praksis kan han ikke dra fra Norge, sier advokat Pedersen.

- Umenneskelig Altajer kan gå til retten og forsøke å få UNEs vedtak omgjort, men advokaten er usikker på om det er praktisk mulig for klienten.

- Han kvalifiserer trolig ikke til fri rettshjelp, og et søksmål vil være både kostbart og tidkrevende, sier Pedersen.

Asylsøkere som har fått avslag på asylsøknaden får normalt hjelp til frivillig hjemreise av organisasjonen IOM. Altajer sier IOM har gitt ham beskjed om at de ikke kan hjelpe ham. IOM har foreløpig ikke hatt anledning til å kommentere saken.

- Jeg har spurt UNE, politiet og IOM hva jeg skal gjøre, men de sier bare at de ikke kan hjelpe meg. Jeg er fanget her, mens familien min er i fare. Jeg vil bare dra ned igjen. Jeg behandles umenneskelig, sier han.

Altajer sier UNE ba ham bevise at han ikke gjorde noe ulovlig i Syria.

- Hvordan kan jeg bevise det? Det er de som må kunne bevise at jeg gjorde noe galt. Dette er en politisk avgjørelse, sier han.

- Misforstått 33-åringens asylsøknad ble avslått fordi mener han kan knyttes til tortur og vilkårlige pågripelser, som etterretningsoffiser i et av verdens verste regimer. Han var etterretningsoffiser og kaptein i den syriske hæravdelingen 4. divisjon. Han mener både UDI og UNE har misforstått ham.

- Jeg kunne bli en regimelojal, aggressiv tjenestemann. Jeg kunne slutte meg til opprørerne. Eller jeg kunne ta posisjonen jeg var tildelt, men prøve å bruke den til folkets beste. Jeg valgte det siste, sa han da Dagbladet møtte ham i Målselv i mars.

- Det syriske regimet ga meg alt jeg kunne drømme om. Jeg hadde en fin bil, fint hus og tjente godt. Men jeg avviste det, fordi jeg ville stå med folket mot presidenten. De tok alt jeg eide, fordi jeg stod opp mot dem, sa han.