FRYKTER ULIK BEHANDLING:  I forbindelse med asylbarnforhandlingene i Stortinget før sommeren, spurte Kristelig Folkepartis Geir Toskedal om like saker kan bli ulikt behandlet i de rundt 30 asylbarn-familiene som nå blir behandlet av UNE. - Svaret jeg fikk var ja, sier Toskedal. Foto: KrF
FRYKTER ULIK BEHANDLING: I forbindelse med asylbarnforhandlingene i Stortinget før sommeren, spurte Kristelig Folkepartis Geir Toskedal om like saker kan bli ulikt behandlet i de rundt 30 asylbarn-familiene som nå blir behandlet av UNE. - Svaret jeg fikk var ja, sier Toskedal. Foto: KrFVis mer

- UNE må forstå at deres tidligere praksis ikke skal være førende. De var for strenge

KrFs Geir Toskedal reagerer på UNEs avgjørelse når det gjelder to afghanske familier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nøyaktig én uke skiller to afghanske familier når det gjelder hvor lenge de har bodd i Norge før de ble tvangsutsendt i fjor. Den ene familien bodde i Norge i fire år, fem måneder og 19 dager før de ble deportert, mens den andre familien hadde fire år, fem måneder og 12 dager.

Sju dagers botid i Norge skiller de to familiene. Nå har to ulike nemder i Utlendingsnemnda (UNE) bestemt at familien med en ukes lengre botid i Norge får komme tilbake til Norge, mens den andre familien må være i Afghanistan. Mot sin vilje.

- Kan få ulik behandling - Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker, men jeg forutsetter at UNE følger de nye politiske signalene. Et av dem er at fire og et halvt års botid i Norge ikke er et absolutt krav. Samtidig er dette bare et av mange parametre, sier Geir Toskedal i KrF til Dagbladet.

KrF-politikeren kommenterer likefullt saken der de to afghanske familiene med en ukes forskjell i botid i Norge har fått helt ulik behandling.

- Dette ser jo litt underlig ut. I forbindelse med asylbarn-forhandlingene spurte jeg om vi kan ende opp med at ganske like saker kan bli ulikt behandlet. Svaret jeg fikk var ja. UNE er ikke en rettsinstans, men noen titalls ulike juridiske nemnder. Det kan være noe av forklaringen her, sier Toskedal.

Han vil følge nøye med på behandlingen av asylbarnfamiliene.

- Det er uheldig at en rekke forskjellige nemnder skal behandle disse sakene, og jeg skulle ønske at alle saker som nå tas opp igjen ville bli behandlet av sammen nemnd, for å sikre likebehandling. Hvis det skal være ulike nemnder, så må kriteriene være så klare at vi kan være sikre på at familiene vil få likebehandling, sier KrF-politikeren.

- For strenge KrF-politikeren understreker at han ikke vet nok om de to familiene til å kunne vurdere sakene, men er kritisk til hvordan UNE nå vil  behandle de rundt 30 familiene som får behandlet sakene sine på nytt, på grunn av asylbarn-avtalen som ble inngått før sommeren.

- UNE må forstå at deres tidligere praksis ikke skal være førende når disse sakene blir behandlet på nytt. Det var derfor vi fikk i stand en ny avtale. Jeg mener at UNE har vært for strenge. UNE må rette seg etter de nye politiske signalene som avtalen gir, og det skal legges mer hensyn til barnas beste enn deres tidligere praksis, sier Toskedal.