UNE-nemndleder: - Kan være en utfordring å finne saker som er like

- Er det de oppgir som beskyttelsesgrunnlag tilstrekkelig sannsynlig?

NEMNDLEDER: Knut Arild Tverås mener noe av det vanskeligste er å vurdere søkernes troverdighet. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
NEMNDLEDER: Knut Arild Tverås mener noe av det vanskeligste er å vurdere søkernes troverdighet. Foto: Tomm W. Christiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Livet i hjemlandet mitt er hardt. Derfor dro jeg ut, sier en kvinne i 30-årene.

Hun sitter foran Knut Arild Tverås, nemndleder i Utlendingsnemda (UNE), og to nemndmedlemmer, i et rom i UNEs lokaler i Oslo, som fungerer som en liten rettssal.

UNE behandlet i fjor 14 463 saker. De skal bestrebe å behandle like saker på lik måte. Men som Dagbladet kunne fortelle denne uka, viser statistikken til de ulike nemndlederne at det er 20 prosentpoengs forskjell fra den strengeste til den mest liberale liberale nemndlederen, 91 mot 71 prosent i avslag.

Konservativ

Knut Arild Tverås er med en avslagsprosent på 89 prosent blant de mer konservative nemndlederne, ifølge statistikken. Samtidig ligger han nært gjennomsnittet på 85 prosent. Han sier «likebehandlingsprinsippet er noe som ligger i ryggmargen til oss jurister».

- Vi se alltid hen til hva andre har gjort i liknende saker. Men det kan være en utfordring å finne saker som er like, sier Tverås til Dagbladet.

Han sier noe av det vanskeligste er å vurdere søkernes troverdighet.

- Er det de oppgir som beskyttelsesgrunnlag tilstrekkelig sannsynlig?

Urimelig å kaste ut?

Saken han behandler denne dagen skiller seg en del fra flertallet av sakene som havner i salen hans. Kvinnen er ikke asylsøker, men har søkt om varig opphold fordi hun skilte seg fra sin norske mann fordi hun opplevde å bli utsatt for vold. Nemnda må nå vurdere om kvinnens historie stemmer, og om det har vært utsatt for er så ille at det vil være urimelig å kaste henne ut av landet. Nå skal de høre på historien hennes. Kvinnen sier hun møtte den norske mannen via nettet da hun bodde i et annet europeisk land, og at de umiddelbart fant tonen.

- Vi hadde det fint. Vi flyttet sammen, og han spurte om vi skulle gifte oss. Han ville ikke miste meg. Jeg likte ham og hadde det bra, så jeg sa jeg ja, sier hun i nemndmøtet.

- Hvor lenge hadde dere det bra? spør Tverås.

- Til begynnelsen av 2013. Han ble etter hvert veldig voldelig. Noen ganger ble han sint for ingenting. Han slo meg.

- Truet med å drepe meg

Han følger opp med flere spørsmål om når det var, og stiller flere spørsmål knyttet til kvinnens tidligere forklaringer. Kvinnen sier forholdet til mannen gradvis ble dårligere. Kvinnen sier hun dro til det lokale krisesenteret en gang.

- Det var da han truet med å drepe meg. Politiet kom hjem til meg, og de anbefalte meg å dra på krisesenteret.

Hun sier hun har vært utenlands såpass lenge at hun har få venner igjen i hjemlandet og at hun gjerne vil fortsette i de to jobbene hun har i Norge. Nemndleder Tverås avslutter med et siste spørsmål:

- Hvis du må returnere til ditt hjemland, har du noen tanker om hvordan det vil bli?

- Det vil bli veldig hardt. Jeg har vært borte så lenge. Det vil bli vanskelig å starte på nytt.