- UNE vil splitte familien i tre. Det er blitt en prestisjesak for dem

Barnefaren må bevise at han står på hemmelig drapsliste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi er ikke kriminelle, men likevel er jeg livredd for at politiet skal banke på døra midt på natta og ta oss med ut av landet, sier Augustin Karege til Dagbladet.

Han og familien risikerer å bli deportert tilbake hvert sitt konfliktrammede land - og vekk fra minstedatteren Daniella (2), som er den eneste i familien som har fått oppholdstillatelse (krever innlogging).

I barnehagen - Jeg får ikke sove om natta, jeg er livredd for at vi ikke skal bli hørt, sier Karege.

Dagbladet møtte 37-åringen og familien hans for første gang i mars 2014. Da hadde Utlendingsnemnda (UNE) nettopp bestemt at Karege skulle returneres til Rwanda. Moren skulle sendes tilbake til Kongo med eldstedatteren Teta Christa (4).  

Fortsatt er familien i hovedstaden. I fjor sommer fikk paret en sønn, og de har nå også søkt asyl for lille Khoen (5 måneder).

I leiligheten sin i Oslo ønsker de Dagbladet velkommen inn. Småsøknene Teta og Daniella klarer nesten ikke vente med å fortelle hvor fint de har hatt det i barnehagen.

På mammas fang sitter lille Khoen, som ble født i august i fjor. Han kikker på oss med store øyne, intetanende om familiens kamp om å få bli akkurat her.

- Jeg flyktet fra Rwanda fordi myndighetene der vil drepe meg. Kona mi risikerer også å bli drept, fordi hun er gift med meg. Det er livsfarlig for oss å returnere til både Kongo og Rwanda, sier trebarnsfaren.

- Det gir ikke mening at vi skal sendes ut. Hvorfor Daniella skal måtte bli igjen alene, mens vi andre må reise? Skal hun rives vekk fra familien sin? spør pappa Karege.

- Få store konsekvenser for UNE Familiens advokat, Victoria Holmen, mener saken er blitt en prestisjesak for Utlendingsnemnda (UNE).

Mange i Karege og konas situasjon har fått bli i landet, ifølge advokaten. I midten av januar påklaget de avslaget om beskyttelse. 

- Karege opplever det som urettferdig at UNE opererer med et annet beviskrav hva gjelder hans sak. Det kan ikke forklares på annen måte at saken for UNE utelukkende er blitt en prestisjesak. Om de innrømmer feil, vil det få store konsekvenser for institusjonen UNE. Det er ingen fornuft i dette, det er bare urimelig, sier advokat Holmen.

KJEMPER: Barnefar Augustin Karege trues med å drepes i Rwanda. Får UNE det som de vil, kan Daniella (2) få bli i Norge, mens mor og eldstedatter Teta (ved siden av hverandre, til venstre) sendes til Kongo og faren til Rwanda. Det er usikkert hva som vil skje med sønnen Khoen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR BLI: Det er bare Daniella (2) som har fått innvilget asyl i Norge. Hun risikerer at hele familien blir sendt vekk fra henne, til Kongo og til Rwanda. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR IKKE BLI: UNE har vedtatt at Teta (4) må sendes ut av landet, til Kongo, sammen med moren sin. Faren skal til Rwanda, og søsteren får bli. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NÆRT FORHOLD: Teta er fire år. Pappa Augustin Karege kjemper for å få være med barna sine - ikke bli sendt til Rwanda og vekk fra begge døtrene. Teta skal ifølge vedtaket sendes til Kongo med moren sin. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
LIVLIG: Fire år gamle Teta løper rundt og leker i familiens lille leilighet i Oslo. Hun snakker norsk og trives i barnehagen. Likevel kan hun måtte reise til Kongo - landet der moren er født, men vil være i livsfare. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ANER INGENTING: Lille Khoen er fem måneder gammel. Foreldrene hans kjemper for å bli værende i Norge med sønnen og døtrene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL BLI: Karege kjemper for kona og barna sine. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORTVILET: - Jeg er livredd, sier trebarnspappa Augustin Karege. Han er ikke lenger livredd for myndighetene i Rwanda, som truer med å drepe ham. I første omgang er han livredd norske myndigheter, som kan sende ham nettopp dit - og vekk fra barna hans. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet

Barnefaren er tidligere soldat, og støtter Rwanda National Congress-bevegelsen i Rwanda. Han rømte til Norge i 2005 etter å ha blitt varslet om at landets etterretningstjenesten vil likvidere ham.

Ifølge advokaten bes Karege nå om å bevise at han står på den hemmelige lista.

Ei liste som kanskje ikke eksisterer skriftlig - eller i verste fall vil være umulig å få tak i en kopi av. 

- Bevisterskelen er lagt så høyt at det nærmest er umulig. Karege har søkt asyl i Norge blant annet på grunn av den hemmelige likvideringslista, og dette ber UNE ham om å bevise. 

- Om denne lista i det hele tatt eksisterer i skriftlig form er én ting, men hvordan han uansett skal kunne få utlevert en kopi av ei hemmelig likvideringsliste - som heller ikke er legitim? Det er så naivt av UNE. Jeg har ikke ord, sier hun.

- Lovløst og urimelig Det er mange elementer som ikke henger på greip i denne saken, mener advokaten.

Barnefar Karege forstår ikke hvorfor utlendingsloven ikke gjelder i familiens sak. Han viser til paragraf 43, som viser at søkere som er foreldre til barn under 18 år med opphold i riket (...) har rett til opphold (se faktaboks).

- Det gir ikke mening, sier han. 

- UNE har til og med bedt moren om å skifte statsborgerskap slik at hun kan sendes sammen med faren til Rwanda. Det er både lovløst og urimelig å pålegge en asylsøker om å bytte statsborgerskap. Jeg tror aldri det har skjedd, sier advokat Holmen.  

I etterkant av UNE-vedtaket har familien vært i kontakt med den rwandiske ambassaden i Stockholm. Der fikk de beskjed om at moren ikke er rwandisk, og heller ikke kan bli det, ifølge advokaten. Moren er kongolesisk.

- Det ville i alle fall ikke blitt godkjent i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, sier hun om UNEs angivelige forslag. 

- Det finnes ikke dekning for påstandene i denne saken, sier UNEs nemndleder Trine Grythe når hun får vite hva familien og advokaten sier til Dagbladet.

- UNE har selvfølgelig aldri bedt Kareges kone om å skifte statsborgerskap, sier nemndlederen. 

- Troverdig fra dag én Det var i fjor, at Kareges kone og mor til hans barn - sammen med eldstedatteren Teta - fikk endelig avslag på asylsøknadene sine. UNE bestemte at det ikke var trygt å sende dem til Øst-Kongo, der moren er fra, men ser ingen grunn til at de ikke skal kunne sendes til hovedstaden Kinshasa, som ligger vest i landet.

Nå skal Kareges sak opp for retten i februar. 

- Karege fikk endelig avslag i 2007. Saken er seinere vurdert gjentatte ganger av UNE og av retten. Lagmannsretten deler UNE og UDIs vurdering om at han ikke har noe beskyttelsesbehov. Vurderingen bygger på helt vanlige beviskrav. Saken er nå brakt inn for retten for fjerde gang, sier hun.

VANSKELIG SITUASJON: Karege er fortvilet, og livredd for at familien skal bli splittet. UDI vil sende moren til Kinshasa i Kongo sammen med eldstedatteren Christa Teta, og faren til Rwanda. Danielle kan bli værende i Norge. Foto: Øisten N. Monsen / Dagbladet
VANSKELIG SITUASJON: Karege er fortvilet, og livredd for at familien skal bli splittet. UDI vil sende moren til Kinshasa i Kongo sammen med eldstedatteren Christa Teta, og faren til Rwanda. Danielle kan bli værende i Norge. Foto: Øisten N. Monsen / Dagbladet Vis mer

Familiens advokat mener det bør være en enkel sak å la familien få bli i landet. Barna går i barnehage, har lært seg flytende norsk - og både mor og far kan språket. 

- Karege har avgitt en fullstendig, troverdig  og sammenhengende forklaring fra dag én som etter hvert som tiden har gått har vært underbygget ytterligere, sier hun.

Advokat Holmen mener faktumet at det kommer få asylsøkere fra Rwanda, gjør utlendingsforvaltningen bruker få ressurser på å sette seg inn i situasjonen for politisk opposisjonelle i Rwanda. 

- Kompetansen på Rwanda er nærmest fraværende, mener Holmen. 

- Vil saken løse seg? Augustin kom til Norge i 2005. De to var gift fra før, men hun kom etter ham til Norge på eget initiativ. Alle barna er født i Norge. Teta og Daniella går begge i barnehage. Der er de trygge og glade.

Barnas mamma kan ikke reise tilbake til Kongo uten å bli utsatt for forfølgelse, ifølge advokaten. 

- Ulike menneskerettighetsinstitusjoner fraråder retur av enslige kvinner til Kongo - og særlig sårbar er man som alenemamma, som hun vil være om hun blir sendt tilbake dit. Om hun i det hele tatt får med seg barna, sier Holmen.

Det skal ha vært en nær venn av Karege - en generalmajor - som varslet Karege om at han sto på den militære etterretningstjenestens likvideringsliste i hjemlandet.

UNE har ikke villet avhøre denne generalmajoren.

Det finnes flere andre vitner som også kan bekrefte at Karege står på likvideringlista og at han risikerer tortur og henrettelse ved retur til Rwanda. UNE mener at også disse vitnene er uten relevans for deres vedtak i saken.

- Høyesterett har imidlertid besluttet at de påberopte vitnene er relevante for vurderingen av asylsøknaden, og har pålagt UNE å høre dem, noe UNE fremdeles ikke har gjort når de nå har vurdert saken på nytt. Oslo tingrett skal derfor behandle asylsaken til høsten hvor våre påberopte vitner skal føres for retten, sa Holmen da Dagbladet skrev om saken sist.

Saken er utsatt, men skal opp for retten i februar.

Tror du saken vil løse seg?

- Ja, den løser seg. Asylsaken hans skal opp i februar, og den har jeg stor tro på at vi vinner. Og så er det dette med langvarige asylbarn. De er alle født i Norge og de to eldste er i barnehage og snakker bedre norsk enn rwandisk.

For pappa Karege finnes det ingen annen løsning på saken: De må få bli.

- Vi er ikke kriminelle, vi er gode mennesker som er i fare i landene vi kommer fra. Vi har barn, og barna må beskyttes.

NÆRT FORHOLD: Christa Rwamjizi Teta er fire år. Pappa Augustin Karege kjemper for å få være med barna sine - ikke bli sendt til Rwanda og vekk fra begge døtrene. Teta skal ifølge vedtaket sendes til Kongo med moren sin. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NÆRT FORHOLD: Christa Rwamjizi Teta er fire år. Pappa Augustin Karege kjemper for å få være med barna sine - ikke bli sendt til Rwanda og vekk fra begge døtrene. Teta skal ifølge vedtaket sendes til Kongo med moren sin. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
FÅR BLI: Det er bare Daniella (2) som har fått innvilget asyl i Norge. Hun risikerer at hele familien blir sendt vekk fra henne, til Kongo og til Rwanda. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR BLI: Det er bare Daniella (2) som har fått innvilget asyl i Norge. Hun risikerer at hele familien blir sendt vekk fra henne, til Kongo og til Rwanda. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer