UNESCO ber alle land forby kloning av mennesker

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur (UNESCO) oppfordret mandag alle verdens land om å forby kloning av mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppfordringen kommer som en reaksjon på den religiøse sekten Raelians påstand om at den har klonet verdens første menneske.

- Enten denne nyheten er sann eller ikke, så viser den at det er nødvendig å gjøre alt som er mulig for å forby eksperimenter som ikke bare er risikable, men som også utgjør et uakseptabelt angrep på den menneskelige verdighet, heter det i en uttalelse fra UNESCO.

Også Europarådet tok mandag til orde for å forby kloning av mennesker. I en uttalelse fra rådet foreslås det å gjøre Europa til en «klone-fri sone.»

Lederen for Raelian-sekten, Claude Vorilhon, hevder i et lengre intervju i den amerikanske avisa The Miami Herald mandag at det står 2.000 mennesker på venteliste hos sektens selskap «Clonaid», som er opprettet for å utføre kloning av mennesker. Personene på ventelisten skal være villige til å betale 1,4 millioner kroner for å få et barn med nøyaktig det samme arvestoffet som seg selv eller en av sine nærmeste.

Raelian-sekten tror at de aller første menneskene ble klonet av vesener fra en fremmed planet som kom til jorden for 25.000 år siden. Påstanden om at sekten nå har begynt å klone moderne mennesker er blitt fordømt av blant annet USAs president George W. Bush, Frankrikes president Jacques Chirac og pave Johannes Paul II.

(NTB-AFP)