FIKK MEDALJE: Waleed Ahmed fikk onsdag kveld prisen «Pride of Performence Award». Oslos ordfører Fabian Stang stod for utdelingen. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
FIKK MEDALJE: Waleed Ahmed fikk onsdag kveld prisen «Pride of Performence Award». Oslos ordfører Fabian Stang stod for utdelingen. Foto: Anita Arntzen/DagbladetVis mer

Ung gründer fikk norsk-pakistansk utmerkelse

- Pakistanere kan mer enn å kjøre taxi og være butikkmedarbeidere, sier den unge oppfinneren. Nå vil han møte USAs president Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Waleed Ahmed (20) har på kort tid markert seg som en suksessfull gründer. Sammen med Flemming S. Bordoy (20) har han utviklet et solcelleetui som kan lade Apples iPhone.

Onsdag kveld fikk Waleed tildelt «Pride of Performance Award 2011» av Oslo-ordfører Fabian Stang. En pris som blir gitt til norsk-pakistanere som har utmerket seg i det norske samfunnet.

Det er 14. augustkomiteen som står bak prisutdelingen. Komiteen ble dannet i 2003 for å feire Pakistans nasjonaldag i Norge. Den deler også ut «Brobyggerprisen» som blant annet har vært gitt til kronprinsesse Mette-Marit og artist Alexander Rybakk.

Løfter unge norsk-pakistanere Juryformann og leder av 14. augustkomiteen, Aamir Sheikh, mener den unge mannen er en viktig inspirasjon for andre unge norsk-pakistanere.

- Han var 19 år gammel da han kom på idéen om solcelleladeren. Vi håper dette kan inspirere flere unge norsk-pakistanere til å ta høyere utdannelse, sier han til Dagbladet.

Prisvinneren er stolt over oppmerksomheten.

- Dette viser at pakistanere kan mer enn å kjøre taxi og være butikkmedarbeider, sier Waleed.

Vil samarbeide med Apple Waleed og Flemming fikk ideen til solcelleetuiet under en ferietur til Dubai i 2009. Gutta ønsket å lage et etui som beskyttet og ladet telefonen. Et solcellepanel, et ekstra batteri og en holder ble utviklet. I dag selger Telenor produktet til de to.

Målet er å samarbeide med Apple internasjonalt og selge produktet verden over.

Det er ikke første gang de to blir prissatt. Fra før har de to blant annet vunnet flere innovasjonspriser.

Fikk skryt av Sonja Oppmerksomheten rundt de to har heller ikke uteblitt. Waleed og Flemming er på fornavn med næringsministeren, og har vært på middag hos kronprinsparet. Der fikk guttene skryt av dronning Sonja, forteller Waleed.

Waleed er også blitt representant for United Nations Foundation, og skal være FNs ambassadør for energi og lederskap.

- Jobben går ut på å møte internasjonale ledere og øke fokuset på ungt entreprenørskap, forteller Waleed.

Akkurat nå jobber den unge gründerne med å få til et møte med Barack Obama.

- Så langt har responsen vært positiv fra myndighetene, og jeg håper vi får møte ham, sier han.