Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ung kjærlighet er bra - så lenge begge er jødiske»

Israelsk høyreside liker dårlig at statsministersønn kanskje har et forhold til en norsk kvinne.

STATSMINISTER, KONA OG SØNNEN:  Yair Netanyahu, sønnen til Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.v) stemmer i Jerusalem i fjor. Nå er han i israelske mediers fokus etter at flere medier melder at statsministersønnen har et forhold til norske Sandra Leikanger fra Grimstad. Det får folk på den israelske høyresida til å rase. Foto: Uriel Sinai / Ap / Scanpix
STATSMINISTER, KONA OG SØNNEN: Yair Netanyahu, sønnen til Israels statsminister Benjamin Netanyahu (t.v) stemmer i Jerusalem i fjor. Nå er han i israelske mediers fokus etter at flere medier melder at statsministersønnen har et forhold til norske Sandra Leikanger fra Grimstad. Det får folk på den israelske høyresida til å rase. Foto: Uriel Sinai / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helga snappet den norske avisa Dagen opp at Israels statsminister Benjamin Netanyahu skal ha fortalt Erna Solberg at hans sønn har en norsk kjæreste, Sandra Leikanger fra Grimstad. Siden den gangen har en rekke israelske medier skrevet om saken, og fra den israelske høyresida har det vært en rekke svært krasse uttalelser:

«Israel er i sjokk». «Yair Netanyahu spytter på sin bestefars grav». «Bibis sønn dater en hedning».

Skadekontroll fra Statsministers kontor For å unngå mer bråk, gikk Statsministerens kontor i Israel ut og avkreftet at statsministersønn Yair Netanyahu er sammen med Sandra Leikanger: De er bare studiekamerater, melder Ha'aretz i går.

I dag følger journalisten Asher Schecther opp med en kommentar i samme avis: «Ung kjærlighet er bra - så lenge begge er jødiske», er tittelen på kommentaren, som på israelsk vis er full av sarkasme, store ord og overskrifter. Her forsøker også kommentatoren å beskrive hvorfor det eventuelle forholdet mellom Yair Netanyahu og norske Sandra Leikanger skaper så mye interesse i Israel.

- Gisp, han dater en «shiksa» (jødisk uttrykk for en ikke-jødisk kvinne, journ.anm). (..) Den mulige affæren mellom Yair Netanyahu og Sandra Leikanger er nok den mest skandaløse kjærlighetshistorien siden Prins Edward og Wallis bragte skam over den britiske tronen, skriver Schecther syrlig

Den britiske prins Edward abdiserte som kjent som konge av Storbritannia for å gifte seg med sin store kjærlighet, den amerikanske Wallis Simpson, som, sukk, hadde vært gift to ganger tidligere.

Krassere enn i Norge Kommentatoren Schecther fortsetter: - Spørsmålet vi burde ha stilt er - « Er denne sladderen nyhetsverdig?» - ble raskt avfeid av folk som insisterer på at dette var nyheter uansett. Netanyahu junior er, tross alt, det nærmeste Israel noen gang vil komme i å ha en kronprins.

Det mulige forholdet mellom statsministersønnen og den norske kvinnen blir svært ulikt mottatt i Israel. Det er den israelske høyresida som, ikke uventet, raser over det eventuelle forholdet. Aller høyest roper Yair Netanyahus onkel, Haggai Ben-Artzi.

- Hvis de to gifter seg, skal jeg gå i gatene og rive av meg alt håret, sier han til journalistene rundt ham, før han også truet nevøen med å forby ham å gå i nærheten av bestefarens grav.

For norske lesere er det også verdt å ta med seg at israelere og det israelske ordskiftet er langt krassere enn det norske. Mens politikere på Stortinget har språklig og nøktern tone, foregår det jenvlig utskjellinger og krangler i den israelske nasjonalforsamlingen, Knesset. Utskjellingene sitter ofte ikke så dypt: Det er langt fra uvanlig at folk som har skjelt hverandre ut i nasjonalforsamlingen går og tar en kaffe like etterpå.

- Gatesladder På den israelske venstresida lar folk flest seg ikke hisse opp av det mulige kjærlighetsforholdet. I stedet viser flere til det faktum at det ikke finnes sivile ekteskap i Israel, som betyr at paret ikke kan gifte seg lovlig i Israel - om de en gang i framtida ønsker det. Da må Sandra konvertere til jødedommen, akkurat som Benjamin Netanyahus andre kone gjorde.

Kommentatoren fortsetter: - For folk flest handler dette mest om en sladderhistorie med en eksotisk blondine som en gang «kan bli en av oss». (..) Akkurat samme fascinasjon som oppstod da den tidligere supermodellen Bar Rafaeli og Leonardo DiCaprio hadde et forhold.

Kommentatoren avslutter med en aldri så liten dose sarkasme: - Ung kjærlighet er fint og bra, men, vil de si, hvorfor kan ikke begge kjæledeggene være jødiske?

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Sandra Leikanger, men hun har ikke besvart våre henvendelser.

Hele Norges coronakart