Ung kvinne forsøkt voldtatt på sykehus

Sykehuset Telemark hadde ikke tid til å passe på bråkete psykiatrisk pasient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sykehuset Telemark i Skien får skarp kritikk av helsetilsynet i eget fylke etter at en ung kvinne ble forsøkt voldtatt av en mann ved psykiatrisk klinikk ved sykehuset. Begge var pasienter på akuttseksjonen ved klinikken, og saken har nå havnet hos Statens helsetilsyn.

Den kraftig bygde mannlige pasienten var aleine på et oppholdsrom sammen med den unge kvinnen til tross for at han hadde vært bråkete og høyrøstet hele kvelden.

De tre ansatte på nattevakt denne kvelden - en sykepleier, en miljøarbeider og en miljøassistent - måtte ta seg av to pasienter i tillegg til de elleve akuttmottaket er bemannet for. Derfor hadde de ikke tid til å følge med hva som skjedde på oppholdsrommet, i følge Varden.

- I en periode var det kun ansvarlig sykepleier som var til stede for å ha tilsyn. Dette var en uforsvarlig bemanning, skriver Helsetilsynet i Telemark i sin rapport til Statens helsetilsyn.

Lette da det ble stille

Voldtektsforsøket som nå er blitt en tilsynssak, skjedde i fjor vår. Personalet begynte å lete etter den høyrøstede pasienten fordi det ble stille på avdelingen. De fant han inne på rommet til den unge kvinnen og fikk forhindret en fullbyrdet voldtekt.

Kvinnen har seinere forklart at hun ble tvunget til å onanere mannen da de to ble aleine på oppholdsrommet. Mannen fulgte etter henne da hun gikk til sitt eget rom.

Bemanningen ved den psykiatriske klinikken har lenge vært et lokalt diskusjonstema, og det var sykehuset selv som brakte denne episoden inn for Helsetilsynet i Telemark.

I Statens helsetilsyn får Varden opplyst at den endelige konklusjonen i denne tilsynssaken først kommer om noen måneder.

Helsetilsynet i Telemark kritiserer sykehuset for ikke å ha tatt opp bemanningen i sin egen gjennomgang av denne saken.

- Har gjort det nødvendige

Klinikkoverlege Egil Waldenstrøm mener at sykehuset har gjort det som er nødvendig for å ivareta pasientenes sikkerhet.

- Vi er blitt veldig obs i forhold til plassering og oppfølging av unge jenter og særlig sårbare personer. Når vi har spesielt urolige pasienter som vi frykter kan være en trussel mot andre, leier vi inn ekstrabemanning, sier Waldenstrøm til avisa.

Det ble ikke gjort i tilfellet som nå er en tilsynssak, og klinikkoverlegen avventer konklusjonen i Statens helsetilsyn.

UNG KVINNE FORSØKT VOLDTATT: Det er her ved Seksjon for akutt psykiatri ved Sykehuset Telemark at Statens helsetilsyn nå vurderer omstendighetene rundt et voldstektsforsøk i fjor vår.