- Ung kvinne voldtatt i Vaterlandsparken i Oslo

Politiet leter etter to gjerningsmenn. Totalt fem voldtekter eller voldtektsforsøk i Oslo i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ei 18 år gammel kvinne skal ha blitt voldtatt i Vaterlandsparken i Oslo sentrum i 02-tida natt til søndag.

- Kvinnen har fortalt at hun ble oppsøkt av to menn da hun var på vei hjem gjennom parken. Hun ble utsatt for voldsbruk i tillegg til selve voldtekten, opplyser vaktleder Morten Wik ved Kriminalvakta til Dagbladet.

Etter den antatt fullbyrdede voldtekten gikk det nærmere tre kvarter før kvinnen klarte å melde fra til en forbipassrende politipatrulje. Hun ble da kjørt til voldtektsmottaket på legevakta for undersøkelser.

Hvite, norske menn Begge gjerningsmennene var ifølge kvinnen hvite og snakket oslodialekt. I et foreløpig avhør ga kvinnen følgende beskrivelser av dem:

• Den ene mannen hadde blondt eller brunt hår, var 170-175 cm høy og hadde på seg jeans og hvit skjorte. Mannen hadde ørepynt som lagde hulrom i den ene øreflippen.

• Den andre gjerningsmannen var også 170-175 cm høy, hadde brunt, krøllete, halvlangt hår og var ikledd mørke jeans og marineblå genser.

- Det er viktig at alle som har tips eller har sett noe i området ved Vaterlandsparken på denne tida, tar kontakt med politiet, ser Wik.

Han opplyser at politiet rutinemessig samler inn tilgjengelige opptak fra overvåkningskameraer i området.

-  Overfalt i pirattaxi Politiet har fått melding om til sammen fem voldtekter eller voldtektsforsøk i løpet av helgen, skriver NTB To av hendelsene gjelder overfall fra ukjente. En kvinne i 20-årene skal ha blitt tvunget til oralsex med en pirattaxisjåfør. Overgrepet skal ha funnet sted på nedre del av Grünerløkka natt til søndag. Ingen er pågrepet. - Gjerningsmannen var trolig i 40-årsalderen. Det er litt uklar beskrivelse av etnisk opprinnelse. Hun har forklart at det var en mørk bil, muligens en Mercedes, sier operasjonsleder Kjell Hjulstad til NTB.

De tre andre meldingene om voldtekt eller forsøk gjelder forhold som har funnet sted innendørs. To av hendelsene knyttes til fest eller nachspiel. I alle de tre sakene er de antatte gjerningsmennene pågrepet.

Samme kveld som fakkeltog Voldtekten i Vaterlandsparken skjedde et steinkast fra området der om lag 300 personer noen timer tidligere deltok i et fakkeltog for å vise sin avsky mot voldtekter.

Under parolen «Fra angst til aksjon — ta natta tilbake», protesterte deltakerne i fakkeltoget mot de mange overfallsvoldtektene som har rammet kvinner i hovedstaden den siste tiden.

Voldtekter i Norge

• Mellom 8.000 og 16.000 personer opplever voldtekt eller voldtektsforsøk hvert år.

• Det er nesten utelukkende menn som er gjerningsmenn, mens de aller fleste ofrene er kvinner.

• De fleste voldtektsofrene vegrer seg for å anmelde overgrepet til politiet i frykt for at møtet med politi- og rettsapparatet skal oppleves som et nytt overgrep.

• Mørketallene er store, og undersøkelser tyder på at omkring 90 prosent av alle voldtekter og voldtektsforsøk aldri blir kjent for politiet.

• Av 100 personer som anmelder voldtekt, opplever over 80 at saken blir henlagt.

• Når tiltale er tatt ut, ender disse sakene med frifinnelse tre ganger så ofte som i andre typer lovbrudd.

• Anslag viser at mindre enn 1 prosent av alle gjerningsmenn blir domfelt.

• FNs kvinnekommisjon (CEDAW) har kritisert Norge fordi så få voldtektsanmeldelser ender med domfellelse

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer