Ung og fysisk

Navn: Randi Holmestad Alder: 31 Yrke: Professor i fysikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Randi Holmestad bruker ikke å si så mye om hva hun driver med. Ifølge Hamar Arbeiderblad nøyer hun seg med å fortelle at hun er ansatt ved NTNU i Trondheim - og så tror folk hun er sekretær eller noe sånt. Hvis hun røper at hun er fysiker, reagerer mange med et «Åååå» eller «Oi!» - og så begynner de å snakke om hvor dårlige de var i matematikk på skolen.

Fra i dag av er Randi ikke bare fysiker, men også professor. Med sine 31 år er hun trolig landets yngste fysikkprofessor. Hun er så ung at da hun møtte de nye studentene forleden, ble hun tatt for å være student selv.

Dette tar ikke den blide fysikeren særlig tungt. Hun er ikke den som tar seg selv så høytidelig, og hun er absolutt ikke redd for å stille dumme spørsmål eller å innrømme at det er ting hun ikke vet.

- Jeg synes nesten det er litt flaut å si at jeg er professor i fysikk, for jeg har ennå så veldig mye igjen å lære, sier hun selv.

Randi Holmestad var for glup til å bli journalist. Hun var frilanser i gymnastida og hadde lyst til på en pressekarriere. Men så fikk hun 6 i matte, og da sa rådgiveren at hun måtte satse på realfag.

Så dro Randi fra hjemstedet Brøttum i Ringsaker kommune for å studere fysikk ved det som høsten 86 het NTH. Siden har hun bodd i Trondheim, der hun nå er gift og mor til ett år gamle Jonas.

Det er Jonas som tar det meste av fritida. Ungdomssysler som speideren, skolekorps og politikk (AUF) er hun ferdig med. Hun prøver fortsatt å løpe litt orientering, men treningen er midt i leggetida til Jonas, så hun kan ikke være med hver uke.

Fysikk er alltid blitt sett på som en gutteting. Randi Holmestad er en av svært få kvinnelige fysikkprofessorer her i landet - og på Institutt for fysikk i Trondheim er hun en av fire damer blant over 40 ansatte. Randi tror dette har noe å gjøre med at jenter tror de må forstå alt, mens gutter har en mer sånn pytt-pytt-holdning.

Fysikk er et vanskelig fag, for gutter så vel som jenter. Det er sikkert rett at det er et fag for glupinger. Men hvor glupt er det egentlig å velge å bli på universitetet når du i stedet kan gå ut i industrien og tjene det tredobbelte?

- Slett ikke dumt, synes Randi Holmestad. Hun liker universitetsjobben fordi den er fleksibel, gir mulighet for fordypning og ikke minst en rekke internasjonale kontakter og venner.