Ungarn endrer omstridt medielov etter press

Men statsministeren sier likevel at de har «beseiret utenlandske kritikere».

DEMONSTRERTE MOT MEDIELOV:  Ungarere i demonstrasjon mot regjeringens omstridte medielov. Den omstridte loven blir nå endret. Foto: REUTERS / Bernadett Szabo / SCANPIX
DEMONSTRERTE MOT MEDIELOV: Ungarere i demonstrasjon mot regjeringens omstridte medielov. Den omstridte loven blir nå endret. Foto: REUTERS / Bernadett Szabo / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye medieloven som trådte i kraft ved årsskiftet, skapte kraftige reaksjoner både i Ungarn og i EU. Loven ble stemplet som et angrep på pressefriheten.

EU-kommisjonen innledet en gransking, og etter flere uker med dragkamp bøyer Ungarn nå av.

Endringsforslag blir sendt til nasjonalforsamlingen i løpet av de neste to ukene slik at medieloven blir i tråd med EUs regler, opplyste en talsperson for regjeringen onsdag.

Kommisjonen kritiserte spesielt kravene om at alle medier - også bloggere - må skrive balansert og at utenlandske medier kunne bøtelegges. Det ble også rettet kritikk mot reglene for registrering og krav om at innholdet ikke måtte støte noen.

- Balansert dekning Visepresident og telekomsjef i EU-kommisjonen Neelie Kroes sier den ungarske regjeringen nå har gått med på endringer på fire områder. Blant annet skal krav om balansert dekning endres til kun å gjelde for radio og TV, og utenlandske medieselskaper vil ikke kunne bli ilagt bøter.

Kroes sier hun vil arbeide tett med ungarske myndigheter for å sikre at endringene blir tatt inn i den ungarske lovgivningen.

Regjeringen i Budapest droppet kravet om at andre EU-land også må gjennomføre endringer dersom ungarerne endret loven.

Ungarn blir også kritisert for å utpeke et medieutvalg som skal overvåke loven, og som man regner med vil bli fylt av personer med tette bånd til regjeringspartiet.

- Ikke Moskva Men på dette punktet blir ikke loven endret. EU har ingen myndighet til å påvirke sammensetningen av utvalget, opplyser Kommisjonen.

På tross av at Ungarn nå bøyer av for EU-press og endrer loven, sa statsminister Viktor Orban mandag at regjeringen hadde «beseiret utenlandske kritikere».

- Vi aksepterer ikke land eller grupper av land som våre overordnede. Brussel er ikke Moskva, sa Orban i en tale i den ungarske nasjonalforsamlingen.

Den omstridte medieloven ble sett på som et forsøk på å kneble opposisjonen, og bråket rundt den skapte en vanskelig start for det halvårlige formannskapet i EU som regjeringen i Budapest overtok 1. Januar.

(NTB)