FÅR KRITIKK: Ungarns statsminister Viktor Orbán har ført en svært stram asylpolitikk. Foto: AFP / NTB scanpix
FÅR KRITIKK: Ungarns statsminister Viktor Orbán har ført en svært stram asylpolitikk. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer

Ungarn nekter asylsøkere mat: - Lukter kynisk spill

Ungarske myndigheter nekter å gi avviste asylsøkere i transittsone mat. Det får menneskerettighetsforkjempere til å rase.

To afghanske familier og et brødrepar fra Syria er blant asylsøkerne som nå blir nektet mat av ungarske myndigheter. Samtlige har det til felles at de har fått avslag på søknadene sine om asyl, og nå oppholder seg i transittsonen mellom Ungarn og Serbia.

En ammende mor med et spedbarn fikk lov til å spise mat. Det samme gjorde barna i den afghanske familien. Men disse ble igjen nektet å dele maten sin med de andre familiemedlemmene.

Nå går Human Rights Watch hardt ut mot praksisen.

PATRULJERER: En ungarsk politibil patruljerer grensegjerdet mot Serbia. Ungarn og Serbia har vært transittland for svært mange asylsøkere og migranter. Men flere av tiltakene Ungarn har iverksatt får krass kritikk. Foto: AP / NTB scanpix
PATRULJERER: En ungarsk politibil patruljerer grensegjerdet mot Serbia. Ungarn og Serbia har vært transittland for svært mange asylsøkere og migranter. Men flere av tiltakene Ungarn har iverksatt får krass kritikk. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

- Inhumant bunnpunkt

- Ungarske myndigheter stoppet matutdelingen i begynnelsen av august. De bør umiddelbart forsikre seg om at asylsøkere som holdes i varetekt får tilstrekkelig med og god nok mat, i tråd med de forpliktelsene som hviler på dem, sier HRW-researcher Lydia Gall og legger til:

- Myndighetene har med dette nådd et nytt inhumant bunnpunkt. Det framstår som om de morer seg med å bryte menneskerettighetene og sine forpliktelser som medlem av EU.

- Dette lukter et kynisk spill for å tvinge folk til å ikke søke asyl og å forlate Ungarn.

Flere saker

Ungarns statsminister Viktor Orbán har ført en svært stram asylpolitikk, og Ungarn var blant de første landene som nektet flyktninger å komme inn i landet. I sommer innførte Ungarns regjering nye regler som gir dem mulighet til å ikke gi avviste asylsøkere mat mens de oppholder seg i transittsonen etter at søknaden deres har blitt avslått.

De står fritt til å returnere til Serbia, men kan ikke komme inn i Ungarn.

Helsingforskomiteen uttalte tidligere denne måneden at Ungarn nektet å gi mat til en afghansk kvinne som hadde fått avslag på asylsøknaden sin. Kvinnen hadde klaget på avslaget på asylsøknaden og befant seg i transittsonen på grensen til Serbia.

I forrige uke saksøkte den ungarske Helsingforskomiteen og Human Rights Watch Ungarn i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen på vegne av den afghanske kvinnen. Ungarn ble tidligere i sommer pålagt å gi mat til sju andre asylsøkere etter å ha blitt saksøkt.

Pålagt å gi mat

Den europeiske menneskerettighetsdomstolen vedtok 10. august at Ungarn pliktet å gjenoppta matutdeling til to afghanske familier. Domstolen har seinere vedtatt flere liknende avgjørelser – og har også slått fast at de syriske brødrene skal få tildelt mat.

Men selv om ungarske myndigheter har fulgt påleggene fra rettsvesenet så langt, frykter HRW at flere asylsøkere likevel vil bli nektet mat. Et eksempel som underbygger denne frykten fant sted 20. august. Da ønsket pastoren Gabor Ivanvi å få besøke asylsøkere i en transittleir for å dele ut matpakker. Det fikk han ikke lov å gjøre.

20. august er for øvrig en helligdag i Ungarn, som bærer navnet Sankt Stefans fest – på folkemunne kalt «Festival for det nye brødet».

- Trussel mot Europa

Orban frykter ifølge Reuters at den store mengden asylsøkere og migranter fra Midtøsten er en trussel mot Europas kristne sivilisasjon.

Hans knallharde linje mot asylsøkere var en av hovedårsakene til at han ble gjenvalgt i valget i Ungarn i april.

Reuters har forsøkt å få ungarske immigrasjonsmyndigheter til å svare for praksisen - uten hell. En talsperson for den ungarske regjeringen sier at migranter som har fått avslag på asylsøknaden sin må forlate transittsonen, og at dette står eksplisitt nedfelt i loven.