I DAG SKAL GJERDET VÆRE FERDIGBYGD:  En ungarsk politimann på den "andre" siden av det 175 kilometer lange og fem meter høye gjerdet. Restene av klær til en syrisk flyktning som har forsøkt å komme gjennom fra serbisk side, brenner. Bildet er tatt fredag ved grensepunktet Horgos. Foto: Marko Djurica, Reuters/NTB Scanpix.
I DAG SKAL GJERDET VÆRE FERDIGBYGD: En ungarsk politimann på den "andre" siden av det 175 kilometer lange og fem meter høye gjerdet. Restene av klær til en syrisk flyktning som har forsøkt å komme gjennom fra serbisk side, brenner. Bildet er tatt fredag ved grensepunktet Horgos. Foto: Marko Djurica, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Ungarn slipper 30 flyktninger gjennom gjerdet

Britisk flyktningekspert: - Norge i samme liga som Tyskland og USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FN har bedt verdens land om å bosette 130 000 sårbare flyktninger fra Syria.

Norge tar i mot sju prosent av dem, mens andre land bare ønsker noen titalls velkommen.

Nederland, som har tre ganger så mange innbyggere som Norge, har lovet å ta imot 500, mens Polen, som har over sju ganger så stor befolkning som den norske, vil ta imot 100, viser oversikten FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) offentliggjorde nylig.

 PÅ VEIEN MOT EU:  En syrisk gutt til fots lørdag ved Roszke i Ungarn etter å ha krysset grensen fra Serbia på et punkt der grensegjedert ennå ikke var ferdig. Foto: Bernadett Szabo, Reuters/NTB Scanpix.
PÅ VEIEN MOT EU: En syrisk gutt til fots lørdag ved Roszke i Ungarn etter å ha krysset grensen fra Serbia på et punkt der grensegjedert ennå ikke var ferdig. Foto: Bernadett Szabo, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Ungarn, som har havnet i søkelyset for sin innbitte kamp for å hindre asylsøkere å ta seg inn i landet og Schengen-området på egen hånd, har lovet å ta imot 30 kvoteflyktninger.

Til sammen 29 land står på listen, og i sum vil de ta imot over 104.400 flyktninger fra Syria gjennom ulike programmer. Norge er oppført med mottak av 9.000 kvoteflyktninger.

Tyskland og USA
Kvoteflyktningsystemet skal hjelpe sårbare flyktninger som ikke kan bli værende der det befinner seg i dag. Det er blant disse Norge skal hente de 8 000 som Stortinget vedtok skal få komme til Norge de neste tre årene.

I tillegg kommer de hundretusenvis av flyktninger som nå tar seg nordover i Europa på egen hånd for å søke asyl. Svært mange av dem har Tyskland som mål.

USA og Tyskland rager skyhøyt over andre land i sin vilje til å bosette flyktninger fra Syria, gjennom ulike humanitære programmer.

Stormakten i Europa har dessuten sammen med Sverige gjort seg bemerket ved å åpne portene for asylsøkere fra det krigsherjede landet.

- Norge i samme liga
Den britiske flyktningeksperten Roger Zetter mener Norge befinner seg i samme liga som Tyskland og Sverige.

- Norge har vist en oppsiktsvekkende vilje til å bosette flyktninger. Som Sverige og Tyskland, har Norge tatt sin moralske plikt på alvor, sier Zetter, som er professor emeritus ved Oxford-universitetet, der han tidligere ledet Senter for flyktningstudier.

Han roser også Norges bidrag til redningsoperasjonene i Middelhavet, og mener dessuten den norske modellen for bosetting og integrering av flyktninger i kommunene burde være et eksempel til etterfølgelse i andre land. Zetter har blant annet samarbeidet med forskningsstiftelsen Fafo i Norge og kjenner til de norske forholdene.

Restriktive briter
Zetter gremmes samtidig over sin egen regjerings håndtering av situasjonen.

Storbritannia, med sine 64 millioner innbyggere, sa først nei til å ta imot kvoteflyktninger, men har siden opprettet et program for mottak av sårbare personer.

Til nå har 187 Syria-flyktninger kommet til landet med denne ordningen. I tillegg har 4 000 syrere fått asyl de siste årene.

Den britiske regjeringen har nylig foreslått strengere regler for ulovlige innvandrere og innledet et samarbeid med franske myndigheter for å stanse folk som forsøker å ta seg gjennom tunnelen under Den britiske kanal.

Storbritannia har også motsatt seg EU-kommisjonens forslag om en kvoteordning som skal fordele asylsøkerne mellom medlemslandene.

(NTB - Gunnhild H. Bjerve).

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram