Ungdom drar på sexreiser til Murmansk

Smittevernlegen i Tana Kommune har søkt om midler til sexinformasjon til barn mellom 14-og 18 år. Ungdom som har deltatt på weekendreiser til Murmansk har blitt tilbudt sex, og benyttet seg av tilbudene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Smittevernlegen i Tana kommune, kommunelege Sigrun Winterfeldt ber i et brev til Statens helsetilsyn om et statlig tilskudd fra Helsetilsynet på 106 000 kroner, skriver Bergens Tidende

I brevet heter det: «Tana er etter hvert blitt et spesielt belastet område da det er stor trafikk mellom Norge og Russland. I tillegg er det weekend-ferier i stor stil til hotellene i Murmansk, med tilbud om sextjenester som også unge nordmenn benytter seg av».

Smittevernlegen påpeker også at Finnmark ligger på landstoppen når det gjelder aborttall og antall tilfeller av kjønnssykdommen chlamydia, og at Tana er spesielt belastet grunnet den store jentetrafikken. Kommunelegen skriver også at unge mennesker skal være innblandet, blant annet via skolereiser til Murmansk, i tilbudene om sextjenester og «weekend-ferier i stor stil» på hotellene i Murmansk.

- Det er ikke bra at unge under 18 år deltar på sexreiser til Murmansk. Det er derfor svært viktig for helsetjenesten å komme i kontakt med ungdommen, sier Winterfeldt, og søker om penger for å gi tilbud på kveldstid hvor de skal gi informasjon, dele ut sexbrosjyrer, gratis kondomer, p-piller og dagen-derpå-piller.

Helsetjenesten i Tana begrunner søknaden til Helsetilsynet med at de også trenger penger til å arrangere temadager om «positiv seksualitet», hvor ungdommen vil bli fortalt at erotiske forhold ikke nødvendigvis skal føre til samleie.

Winterfeldt frykter likevel at henvendelsen til Helsetilsynet på nytt skal kaste et dårlig lys over Tana-samfunnet.

- Få endelig fram at vi går til dette skrittet for å forebygge, hindre at unge mellom 14 og 18 blir smittet av kjønnssykdommer, sier kommunelegen til Bergens Tidende.

(NTB)