Ungdom er livsfarlige bak rattet

Nestenulykker, kappkjøring, alkohol og rus er ikke uvanlig blant ferske sjåfører. Mange er redde, men tør ikke å si ifra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

80 unge er drept i trafikken til nå i år, det er langt flere enn i fjor, da 69 personer under 25 år døde. Trafikkulykker er den vanligste dødsårsaken blant unge, og en ny rapport fra SINTEF viser at de helt ferske sjåførene tar vanvittige sjanser. Nærmere 2000 elever i den videregående skolen er spurt om hva de har opplevd som passasjer og sjåfør.

Seks av ti har vært i nestenulykker. Fire av ti har sittet på under kappkjøring.Tre av ti har kjørt med promille.En av ti har kjørt i rus.

Ber om høyere fart

- Undersøkelsen viser at store andeler av ungdomsgruppa begir seg ut på kjøring som er så risikofylt at de burde latt være, sier atferdsviter Dagfinn Moe ved avdelingen for vei og samferdsel ved SINTEF i Trondheim, som står bak undersøkelsen.

Den erfarne trafikkforskeren har arbeidet med ungdom og trafikksikkerhet i mange år, og kjenner godt til ungdommers bilkultur og behov for adrenalinkick. Likevel er han overrasket over svarene fra ungdommene i Akershus, Hedmark og Østfold.

- Jeg er overrasket over at så mange som 40 prosent sier de har vært passasjerer under kappkjøring, og at 30 prosent har vært med på å oppildne føreren til høyere fart. Summen av denne undersøkelsen er ingen god tilbakemelding fra ungdommene, sier Moe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer