Ungdom lærer som aldri før

Steinfeldts utsagn vitner om en kulturkollisjon mellom generasjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans Wilhelm Steinfeldt snakker om dagens ungdom og dens virkeligheter. Om gutten eller jenta på bussen med ipod og sms, om internett, informasjonsalderen og om kunnskap.

Det er nettopp i alt dette han tar feil. I dag lærer ungdom som aldri før.

Vi kan studere nesten så lenge vi vil, på hva vi vil. Eller vi kan velge å ikke studere og heller jobbe.

Hva vet egentlig Hans Wilhelm om jenta eller gutten på bussen? Kanskje hører de på siste nyheter på podcast, kanskje studerer de et klassisk stykke på vei til en eksamenskonsert. Kanskje er all den febrilske meldingsstrømmen egentlig et forsøk på å få seg en jobb så man slipper å slite seg igjennom den økonomiske hverdagen.

Matte snakker han om, blodtåka som følger når lærerene ser en andregradsligning. Ingen av lærerene jeg har hatt i matte kan beskrives på den måten. De overrasker meg faktisk med en masse kunnskap om ikke bare matten, men også hendelser, oppfinnelser og masse annet rart som gjør at matte virker artig igjen. Men kom ikke å si at pugging av andregrads formler og cosinus er artig.

Jeg tror kanskje artikkelen til Steinfeldt vitner om en kulturkollisjon, et generasjonsskifte.

Ungdomen har andre verdier i dag enn for 50 år siden, men det er også en annen hverdag vi lever i. I dag er det faktisk ikke nødvendig å kunne alle gangetabellene eller alle årstallene som står i bøkene. Dette kan vi slå opp nesten hvor som helst og når som helst.

Og det er nettopp denne muligheten som gjør at ungdommen ikke er kunnskapsfattig, tvert imot vi er utrolig kunnskapsrike. Et tasteklikk unna ligger relativitetsteorien, et annet forklarer meg hvordan en atomreaktor fungerer.

Jeg skal nesten vedde på at Steinfeldt ikke kunne forklart meg hvordan en atomreaktor fungerte da han var 11 år gammel. Men pga av denne «forferdelige virtuelle verdenen kalt internett som inneholder så mange muligheter for juks på prøver og tester», kan jeg det.

Det gir meg makt og valg, valg som jeg innerst inne tror Hans W. Steinfeldt ville hatt selv da han var ung.