Ungdom lærer volden hjemme

Kriminell og voldelig ungdom har i stor grad lært å bli voldelige hjemme. Når far slår, er det lettere å bli påvirket av brutale filmer. Gjengene de havner i, finstuderer og hisser seg gjerne opp med filmer før de drar på byen for å slåss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette avdekkes i en undersøkelse foretatt av forsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen i Oslo.

- Risikoungdommen har oftest opplevd langt mer vold enn andre i barndommen. De har vært vitne til vold, vært voldsofre selv og har sett mye vold på TV. Ungene har sjelden snakket med noen om dette, og de lærer ikke at vold er galt.

Bjørnebekk har dybdeintervjuet 20 ungdommer fra hele landet i alderen 13- 18 år. Felles for dem er at de har et kriminelt rulleblad og lefler med fremmedfiendtlige holdninger.

De er ofte knyttet til grupper som nynazister, narkomane, satanister, norske eller etniske byvankere og kriminelle mc-gjenger.

Kaotisk oppvekst

- Nesten samtlige i risikogruppa har vært i konflikt med foreldre, venner, barnehagepersonale og lærere, og har måttet søke ut til andre. Familien er ofte i store problemer; stefar har slått søsken og mødre. Familien har vært kaotisk; noen unger vet ikke hvem som er besteforeldre eller steforeldre. Foreldrene har problemer med å sette grenser. Hvis de reagerer, reagerer de gjerne sterkt og urimelig. Ungene får ofte gå ute så lenge de vil, med hvem de vil, og sitte og se på video så lenge de vil. Foreldrene oppbevarer av og til volds-pornofilmer, som ungene ser på, forteller Bjørnebekk.

Mange har få hyggelige minner fra oppveksten. De søker venner som likner dem selv, og det forsterker problemene.

Kopierer filmene

Ungdom med denne bakgrunnen kan bruke filmer aktivt til å hisse seg opp, og kopierer slag og spark.

- «Natural Born Killers» - som jeg syntes var en god film - hisset en gutt opp til å gå ut og herpe en bil. Unge nynazister skjønner ikke det antivoldelige budskapet i en film som «Rumper Stumper». I stedet er den blitt en kultfilm som brukes aktivt til ideologioppbygging og læring av hvordan nynazistene skal slåss i pressede situasjoner. Fra filmen finner de våpen, som kølle med spiker, som noen konstruerer selv. Flere i gjengene ser amerikanske gjengfilmer før de går på byen - for å hisse seg opp.

Ingen innlevelse

Ungdommen i risikogruppa mangler medfølelse med offeret.

- Noen av dem mener at det først blir vold når de slår etter at den andre har besvimt.
Bjørnebekk har likevel tro på at ungdommen kan komme på rett kjøl ved å hjelpe familien, og involvere skole og nærmiljø.