Ungdom mangler muskler

Norske ungdommer, og særlige guttene, er svakere i dag enn de var på 1970-tallet. Det er bekymringsfullt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en rapport fra Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet (SEF). Rapporten kartlegger fysisk aktivitet, form og holdninger til dette blant gutter og jenter i 15-årsalderen.

- Undersøkelsen viser at det er en nedgang i styrke hos gutter og redusert bevegelighet både for jenter og gutter, sier prorektor og professor ved Norges idrettshøgskole Kari Bø til NTB.

Unik studie

- Studien som er gjort er unik i verden. Generelt er det få undersøkelser som viser hvordan folks form og fysiske aktivitet er, og hvordan det har utviklet seg over tid, sier Bø.

Hun understreker at Norge foreløpig ikke har godt nok grunnlag til å trekke bastante konklusjoner. For å bøte på problemet har Verdens helseorganisasjon (WHO) utarbeidet et spørreskjema som skal brukes til å kartlegge og samordne informasjon om aktivitetsnivået blant verdens befolkning.

- Vi har lett for å tro at vi er så mye sprekere enn alle andre, men det ser ut til at vi har like mange inaktive i Norge som i andre land. Å ha data som er sammenlignbare er vesentlig. Kunnskap om dette er en viktig faktor i helsefremmende og forebyggende arbeid, fastslår Bø.

Bekymringsfullt

Moderat fysisk aktivitet har forebyggende effekt på mange sykdommer, blant annet diabetes type 2, høyt blodtrykk og visse typer kreft.

- Det er grunn til å være bekymret for våre barn. Regelmessig fysisk aktivitet blant barn og unge er nødvendig for normal vekst og utvikling av funksjonelle kvaliteter, og har stor betydning for helsen, både i oppveksten og senere i livet, mener Bø.

Hun utfordrer nå utdanningsminister Trond Giske til å få mer aktivitet inn i skolen. I dag har ungdomskolelever to timer fysisk aktivitet i uka, mens de i videregående skole har tre timer med gym i uka.

(NTB)