Ungdom, melk og krisepakke for bøndene

Et døgn på overtid ble staten og bøndene enige om en ny jordbruksavtale.

BLE ENIGE:
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (midten) kunngjorde lørdag ettermiddag at Staten var blitt enige med bondeorganisasjonene om en ny jordbruksavtale. Pål Haugstad, leder i Norges Bondelag (t.h) og Småbrukerlagets leder Ole Anton Teigen.
Foto: SCANPIX
BLE ENIGE: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (midten) kunngjorde lørdag ettermiddag at Staten var blitt enige med bondeorganisasjonene om en ny jordbruksavtale. Pål Haugstad, leder i Norges Bondelag (t.h) og Småbrukerlagets leder Ole Anton Teigen. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Et døgn på overtid ble staten og bondeorganisasjonene enige om en ny jordbruksavtale. Avtalen satser på ungdom og gir hver enkelt bonde økte inntektsmuligheter på om lag 28.000 kroner.

- Vi har slåss for hver eneste krone. Dette var så langt vi kom. Vi mener det var riktig og fornuftig for bonden at vi inngikk en avtale, sier Bondelagets leder Pål Haugstad.

Totalt sett har den nye avtalen en økonomisk ramme på 1,2 milliarder kroner. I siste liten la staten fram 200 millioner kroner i en ekstraordinær tiltakspakke. Med de nye millionene på plass, kom partene til enighet.

- Avtalen gir muligheter for en god inntektsvekst og betyr ikke minst en økt satsing på Distrikts-Norge. Avtalen har en klar distriktsprofil. Den retter opp sviktende inntektsvekst i fjorårets avtale, sier landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp).

- Sikrer levende landbruk

Budsjettiltakene ble økt fra 380 millioner kroner i tilbudet, til 560 millioner kroner i avtalen som er inngått. Bondelaget understreker at budsjettmidler er viktig for å sikre et levende landbruk.

- Gjennom forhandlingene har vi greid å styrke hovedprioritetene våre, særlig økonomien i melkeproduksjonen blant annet i form av økning av driftstilskuddet, økt støtte til beitende dyr og økte rammer til investeringer, sier Pål Haugstad.

GIR GODE MULIGHETER: - Avtalen gir muligheter for en god inntektsvekst og betyr ikke minst en økt satsing på Distrikts-Norge, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (t.h.). Her holder han en 15 kilos Jarlsbergost under et besøk hos Ruth og Jørn Hafslund på Ostegården tirsdag.  
Foto: SCANPIX
GIR GODE MULIGHETER: - Avtalen gir muligheter for en god inntektsvekst og betyr ikke minst en økt satsing på Distrikts-Norge, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (t.h.). Her holder han en 15 kilos Jarlsbergost under et besøk hos Ruth og Jørn Hafslund på Ostegården tirsdag. Foto: SCANPIX Vis mer

Landbruksministeren har stor tro på at den nye avtalen blir svært nyttig for jordbruket i Norge.

- Jeg tror dette er en avtale som vil være til gunst og nytte for jordbruket, og som vil bidra til å sikre muligheten til et landbruk også i framtiden, sier Brekk.

Ungdomssatsing

Norsk Bonde- og Småbrukarlag er særlig fornøyd med at det ble enighet om prinsippet om en ungdomspakke som vil bidra til rekrutteringen i jordbruket.

- Jeg håper dette vil være starten på en sterkere satsing på ungdom og rekruttering til jordbruket, sier lagets leder Ole-Anton Teigen

- For ungdom som vil satse på jordbruk er både inntekt og sosiale rammer viktig, og med denne avtalen forbedres dette, sier landbruksminister Brekk.

Teigen håper også bøndenes omdømme blir styrket av avtalen.

TIL GUNST: - Jeg tror dette er en avtale som vil være til gunst og nytte for jordbruket, og som vil bidra til å sikre muligheten til et landbruk også i framtiden, sier landbruksminister Lars Peder Brekk. Foto: SCANPIX
TIL GUNST: - Jeg tror dette er en avtale som vil være til gunst og nytte for jordbruket, og som vil bidra til å sikre muligheten til et landbruk også i framtiden, sier landbruksminister Lars Peder Brekk. Foto: SCANPIX Vis mer

- Det er viktig å bygge opp omdømmet til det norske jordbruket, og det gjør man på mange måter i denne avtalen, sier han.

Krisepakke

Bondelaget er også fornøyd med at jordbruket har fått sin egen krisepakke i de økonomisk vanskelige tidene. Den ekstraordinære investeringspakken betyr mye, mener laget.

- Disse midlene kommer både landbruket og bygge- og anleggsnæringen til nytte, og vil utløse viktige investeringer på om lag en milliard kroner i landbruket, sier Pål Haugstad.

- Jordbruket har behov for ekstra investeringer. Den ekstraordinære investeringspakken svarer til det behovet, sier landbruksministeren. (NTB)


FORNØYDE:
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (t.h.) og Småbrukerlagets leder Ole Anton Teigen i forkant av pressekonferanse lørdag ettermiddag. Brekk kunngjorde at Staten var blitt enige med bondeorganisasjonene om en ny jordbruksavtale.
Foto: SCANPIX
FORNØYDE: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (t.h.) og Småbrukerlagets leder Ole Anton Teigen i forkant av pressekonferanse lørdag ettermiddag. Brekk kunngjorde at Staten var blitt enige med bondeorganisasjonene om en ny jordbruksavtale. Foto: SCANPIX Vis mer