- Ungdom over 12 år kan reise alene

- Ungdom mellom 12 og 16 år kan fly Europa rundt hvis de vil, sier markedsdirektør Frode Hansen i Star Tour. Han mener at reiseselskapene juridisk sett ikke er pålagt å sjekke unge pakketuristers alder. Men lederen for Den Norske Reisebransjeforening er sterkt uenig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet fortalte i går om to 14 år gamle jenter som dro alene til Tenerife med penger de hadde tatt fra den enes far. Star Tour hadde ikke sjekket de to jentenes alder.

- Det er ikke obligatorisk å sjekke alderen for personer mellom 12 og 16 år, og med ungdommer over 16 år har vi ingen kontroll, hevder Frode Hansen.

Likevel vil selskapet sjekke alderen hvis det er særlig grunn til å mistenke at de mindreårige reiser uten foreldrenes tillatelse.

- Men denne spesielle 14-åringen var veldig, veldig voksen for alderen. Hun var 173 cm høy, og så ut som en 19-åring. Da er det ikke opp til Star Tour å be om legitimasjon, sier markedsdirektøren.

Foreldre har ansvar

Det er dessuten svært lett for mindreårige å få tak i billetter, poengterer Hansen.

15-åringer kan helt legalt skaffe seg bankkort, bestille billetter over telefon, betale og få dem tilsendt i posten. Uten å ha sett et levende menneske i øynene.
- Vi oppfordrer på ingen måte 12-åringer til å reise alene til Syden, men foreldre bør ikke bli overrasket over at barn kan klare det. Og foreldrene risikerer å måtte betale alle utgiftene for hjemsendingen, sier Frode Hansen.

Må sjekke

- Når det gjelder lengre utenlandsopphold som i dette tilfellet, bør selskapet sjekke om mindreårige som reiser alene har tillatelse fra foreldrene, sier administrerende direktør Rolf Forsdahl i Den Norske Reisebransjeforening.

På grunn av nye måter å bestille billetter på, ser han for seg at reiseselskapene i framtida må be om fødselsdato for å unngå at mindreårige rømmer til Syden.
- Reiseselskap er nødt til å sjekke alderen fordi mindreårige etter loven ikke kan binde seg juridisk til avtaler, sier Forsdahl, som også er advokat.