Ungdom pumpes oftere for alkohol

Drikker det dobbelte som for ti år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 2004 ble 600 ungdommer innlagt på sykehus med alkoholforgiftning, og dette er 25 prosent flere enn for fem år siden, skriver Aftenposten. De siste ti årene har alkoholforbruket blant 15- og 16-åringer blitt fordoblet.

Ullevål universitetssykehus i Oslo tar årlig inn omtrent 50 ungdommer med alkoholforgitning, skriver avisen.

- Det er særlig fredag og lørdag kveld vi får dem inn. Pasienten har som regel en promille på 2,5 til 3 da, sier akuttmedisinsk avdelingsoverlege Dag Jacobsen til Aftenposten.

Jenter drikker mer

Jentene inntar stadig mer alkohol, mens guttene har slakket ned de siste to årene. Jentene drikker 84 prosent av guttas alkoholinntak, og 25 prosent av jentenes inntak består av rusbrus, skriver avisen.

At rusbrus har blitt så populært skyldes blant annet tilgjengeligheten i dagligvareforretningene de siste to årene.

Jens J. Guslund, avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet, tror at det økte alkoholinntaket blant jenter skyldes større aksept for at de drikker. Han mener de unge jentene følger i voksne kvinners spor med å drikke forskjellige typer alkoholholdige drikker.

Norske ungdommer i alderen 15 til 20 år drikker omtrent fem liter ren alhohol i året. For fem år siden drakk de tre liter, viser tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning.

Liker rusbrus: Rusbrus utgjør 25 prosent av jentenes alkoholinntak.