Ungdom rammet av Snapchat-hackingen ber om å bli slettet

Svært mange av de som er rammet av datainnbruddet, er norske.

HACKET: Databasen som er hacket og publisert på nettet inneholder over 90.000 bilder og rundt 10.000 videoer. En stor del av de som er rammet av datainnbruddet er norske ungdommer.
HACKET: Databasen som er hacket og publisert på nettet inneholder over 90.000 bilder og rundt 10.000 videoer. En stor del av de som er rammet av datainnbruddet er norske ungdommer.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag avslørte Dagbladet at hackere hadde fått kontroll på over 200 000 private snapchat-filer etter et datainnbrudd hos pirattjenesten Snapsaved. Siden har nyheten gått verden rundt.

Mange av bildene er intime bilder av barn og undom under 18 år. Ulovlig spredning og besittelse av bildene kan derfor falle in under barnepornolovgivningen.

Kripos, som etterforsker alvorlig datakriminalitet i Norge, ser nå på saken.

- Vi har fått tilgang til det vi anser å være mesteparten av materialet. Det vil ta tid å gå igjennom og se hvordan vi skal forholde seg til det. Vi vil også se på hvilke miljøer som nå deler disse bildene, sier kommunkasjonsrådgiver Axel Due i Kripos til Dagbladet.

Selv om Kripos ser på saken, har de ikke innledet noen formell etterforskning fra Kripos' side.

Vil slettes Halvparten av snapchats brukere er mellom 13 og 17 år, og bildedelingsprogrammet har over én million brukere i Norge.

Nærmere 100 000 bilder og videoer ble postet online. Hackerne truet med at de hadde ytterligere minst 100 000 filer og at alle skulle gjøres søkbare etter brukernavn og telefonnummer.

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) har fått tilgang på databasen, og har gjort materialet tilgjengelig for Kripos.

NorSIS drifter også tjenesten Slettmeg. Slettmeg er en tjeneste som kan hjelpe til med å fjerne krenkende materiale på nett.

Nå har Slettmeg begynt å få henvendelser fra ungdom som har funnet bilder av seg selv som stammer fra hackingen av snapsaved, som de ønsker fjernet.

- Vi har allerede nå fått henvendelser fra folk som har funnet ut at det ligger snapchat-bilder ute som stammer fra dette datainnbruddet, som ønsker hjelp. Vi vurderer nå hvor vi skal legge lista for å agere, sier Vidar Sandland i NorSIS til Dagbladet.

Mange nordmenn NosSIS har tilgang på den lekkede databasen, og kan bekrefte det Dagbladet tidligere har skrevet - at svært mange av de lekkede bildene tilhører norske ungdommer.

- Vi ser på filmene at mange snakker norsk, det er norske lokasjoner, og andre norske kjennetegn. Vi ser også at mange av tekstene som følger bildene, er på norsk, sier Sandland.

 Utvikleren av programmet som er hacket, Snapsaved, er dansk. Snapsaved skriver i en facebookmelding om datainnbruddet at «de fleste av våre kunder er nordmenn, svensker og amerikanere.»

- Toppen av isfjellet NorSIS har erfaring med at det er mulig å få stagge sirkuleringen av krenkende materiale.

- Vi tar kontakt med tjenesten, de som hoster siden. Vi er ikke noen politimyndighet, men vi anbefaler og informerer. Gjelder det lovbrudd, som her, har vi gode argumenter, sier Sandland.

- Dette bryter jo mot en haug med lover, det mest alvorlige er at det er ulovlig å både besitte og distribuere seksualiserte bilder av barn, sier Sandland.

Selv om Slettmeg i noen tilfeller kan begrense skadeomfanget av bilder som er ulovlig lekket på nettet, mener han folk selv må ta ansvar:

- Det største problemet er at vi ikke kan garantere å stoppe spredningen. Det finnes ingen angrefrist på internett. Jeg tror dessverre det vi har sett til nå kan være toppen av isfjellet. Når folk blir identifisert vil problemene komme, sier Sandland.

Full spredning Den hackede databasen på 13 gigabyte var lastet opp på 4chan, men er siden tatt ned.

Et utvalg bilder var siden postet på Viralpop.com, men ble siden tatt ned av hostselskapet, som i dette tilfellet er Hostgator.

Selv om mange store hostselskaper vil velde å ta ned sider som sprer materialet, har titusenvis av brukere valgt å laste ned det private innholdet. Dagbladet kjenner til flere sider der bildene nå spres.

Lagrer bilder Ideen bak Snapchat er at man skal kunne sende bildemeldinger til en mottaker, uten at mottakeren skal kunne lagre bildet. Bildet er tilgjengelig i opptil ti sekunder for mottakeren.

Men flere programmer, som Snapsave, Snapsaved og Snaphack, gjør det mulig for mottakere av en Snapchat-melding å lagre bilder uten at avsenderen vet om dette.

Det skal være en av disse mottakerapplikasjonene, Snapsaved, som nå innrømmer å være hacket.

Folk som har sendt fra seg bilder på Snapchat kan altså være rammet selv om de ikke selv bruker et mottakerprogram, ettersom mottakeren av bildet kan ha lagret bildet med ved hjelp av et mottakerprgram, uten av avsenderen kjenner til det.

- Ikke vår skyld Snapchat skriver i en epost til Dagbladet at de ikke har noe med lekkasjen å gjøre:

«Vi kan bekrefte at Snapchats servere ikke er brutt inn i, og ikke er kilde til disse lekkasjene. Brukere av Snapchat er ofre for bruk av en tredjeparts applikasjon som lagrer «snaps», en praksis vi ekplisitt forbyr i våre retningslinjer, nettopp fordi de kompromitterer brukernes sikkerhet. Vi overvåker aktivt App Store (Apple) og Google Play (Android) for å følge med på illegale tredjepartsapplikasjoner og har lyktes i å få mange av disse fjernet.»

- IKKE VÅR SKYLD: Snapchats logo, på døra til firmaets hovedkvarter i Los Angeles. Selskapet sier at de ikke er skyld i datainnbruddet, men skylder på en applikasjon som lagrer snapchat-bilder. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson
- IKKE VÅR SKYLD: Snapchats logo, på døra til firmaets hovedkvarter i Los Angeles. Selskapet sier at de ikke er skyld i datainnbruddet, men skylder på en applikasjon som lagrer snapchat-bilder. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson Vis mer