Ungdom tror de kaller opp demon og skremmes av nytt nettfenomen. Her er den virkelige forklaringen

- I hvert fall ikke spiritualisme, sier professor.

ENKELT: Alt du trenger er to blyanter og et ark. Det er imidlertid en vitenskapelig forklaring bak det hele. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
ENKELT: Alt du trenger er to blyanter og et ark. Det er imidlertid en vitenskapelig forklaring bak det hele. Foto: Trym Mogen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Noen ting vil bare ikke gi slipp på internett, og blir såkalte «virale fenomener» som spres til det kjedsommelige.

De fleste av dem er relativt uskyldige og gir oss noe å diskutere rundt kjøkkenbordet, som for eksempel #thedress. Andre fenomener derimot, har langt mindre for seg.

Det aller nyeste er spillet #charliecharliechallenge, som «skremmer» ungdommer verden rundt på internett.

«Kaller opp demon» Prinsippet i spillet ganske enkelt. Du tegner opp et kors på arket og deler inn i fire bokser. Deretter legger du en blyant oppå en annen (som vist i bildet over).

Spilleren skal deretter si: «Charlie, Charlie, can we play?», før blyanten beveger på seg - eller ikke.

Myten er allerede spredd om at dette er en gammel meksikansk lek, der du kaller opp en meksikansk demon ved navn Charlie. BBC  skriver at spillet ikke har noe med Mexico å gjøre, og at det heller ikke er noen meksikansk demon ved dette navnet.

Dersom blyanten peker på «ja» skal denne Charlie være klar til å spille, og du kan stille spørsmål.

Ustabilt Selv om flere tydeligvis har latt seg skremme, finnes det vel en mer logisk forklaring på at disse blyantene beveger på seg enn en meksikansk demon?

Derfor slo vi på tråden til professor i anvendt matematikk ved Universitetet i Stavanger, Sigbjørn Hervik. Vi mistenkte at gravitasjonen spilte en rolle, og fikk Hervik til å ta en titt.

- Det er hvert fall ikke noe spiritiualisme! utbryter Hervik til Dagbladet.

- En blyant oppå en annen, vil dreie. Når du sitter der og snakker, så skaper det turbulens. Pusten skaper litt vind, og det er naturlig at blyanten beveger på seg. Den blyanten ligger oppå og er relativt ustabil. Da skal det veldig lite til for at den flytter på seg. I videoen jeg så, så det ut som om blyanten var en hexagon, som ikke er veldig stabil,  sier han.

- Du er kanskje vant til å svare på litt vanskeligere spørsmål?

- Joda, men hverdagsfysikk er morsomt, sier Hervik.

- Synd om noen lar seg lure Riksskeptiker og blogger Gunnar Tjomlid, har også fått med seg oppstusset rundt #charliecharliechallenge.

- Dette er i utgangspunktet uskyldig moro, men dessverre vil enkelte bruke dette som «bevis» for mystiske eller okkulte krefter. Det er synd hvis ungdommer lar denne type enkle lurerier farge deres syn på den virkelige verden, og derfor er det viktig at mange skriver og forklarer hva som egentlig skjer.

- God informasjon er viktig for å nøytralisere «mysteriene», og #charliecharliechallenge er en fin anledning til å forklare noe om fysikk og biologi til unge mennesker, skriver Tjomlid i en e-post til Dagbladet.

Prøv selv! Tjomlid trekker også linjene til «Ouija-brett», der mange også liker å tro at de kommuniserer med ånder.

- Det «okkulte» har jo alltid fascinert mennesker, og kanskje spesielt ungdommer. Jeg husker da jeg selv gikk på Sirdal videregående skole (1990-93), så var det noen på internatet som visstnok drev med «spiritisme» ved bruk av Ouija-brett og sånt på nettene. Det gikk mange skumle historier om alt som hadde skjedd, og selv om vi egentlig ikke trodde noe på det, var det ganske creepy, skriver han.

Han peker også på mange av de samme forklaringene som Hervik, nemlig at det skal svært lite til for at blyantene beveger på seg.

Han har også et godt tips til dem som eventuelt tror det er overnaturlige krefter i sving.

- Et godt eksempel for å vise at dette ikke handler om noe mystisk, vil være å plassere blyantene oppå hverandre uten noe ark med svaralternativer under, eller uten å tilkalle «Charlie», og se at blyantene beveger seg akkurat på samme vis også da, skriver Tjomlid.

SKEPTIKER: Gunnar Tjomlid mener det er synd hvor noen lar seg lure av #charliecharliechallenge. Foto: Saksynt.no
SKEPTIKER: Gunnar Tjomlid mener det er synd hvor noen lar seg lure av #charliecharliechallenge. Foto: Saksynt.no Vis mer