- Ungdom vet mindre om hiv nå enn på 1990-tallet

Ønsker større åpenhet rundt seksualitet og sex.

MARKERER: Frivillige deltar på en markering for World Aids Day i Chongging i Kina. Foto: AFP PHOTO
MARKERER: Frivillige deltar på en markering for World Aids Day i Chongging i Kina. Foto: AFP PHOTOVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Verdens aidsdag ble markert 1. desember. Det er en dag som brukes til å spre åpenhet og bevissthet rundt hiv og aids, og slik var det også i år. Hiv og aids er fortsatt svært tabubelagt, flere tiår etter at de første sykdomstilfellene ble registert. Styreleder i HivNorge, Leif-Ove Hansen, forteller at han synes arbeidet med å bevisstgjøre folk om hiv og aids ikke går så bra. Fortsatt er det mye stigmatisering av de som har hiv og aids.

- Jeg har levd fem år med hiv, og jeg kan ikke si at det har blitt noen betydelig bedring. Jeg har valgt å være åpen om diagnosen, det har vært mer positivt enn negativt. Ved å vise folk tillit og være å åpen, får man mye tillit tilbake, forteller Hansen til Dagbladet.
Han har selv opplevd mange stigmatiserende holdninger rundt det å være hiv-positiv. Han trekker frem homofile menn som en gruppe som ofte har lite kunnskaper om hiv, noe han mener er merkelig da dette er en av de mest utsatte gruppene.

- Ungdom vet mindre i dag Hansen forteller at med de moderne medisinene mot aids, er ikke dette en sykdom man dør eller preges av. Riktig medisinert vil en aidssyk person ikke merke noe til sykdommen, og kan leve like lenge som de uten aids.

Aids utvikles fra hiv, og derfor er det i dag spesielt hiv man søker å skape bevissthet rundt. Likevel er det fortsatt mange som opplever stigmatisering, og i norsk media er det i dag omkring 10 åpent hiv-positive.

Anne-Karin Kolstad, generalsekretær i HivNorge, forteller at mange ungdommer vet mindre om hiv i dag enn det ungdommer visste på 1990-tallet.

- Etter at de gode medisinene kom i 1996, ble det stille. De sensasjonelle nyhetene om de gode medisinene var ikke noe mediene skrev om. En del gikk i skjul, for da var det ingen som kunne se på dem eller vite noe om at de hadde hiv. Når befolkningen ikke vet noe og det ikke skrives noe om, blir det veldig tabubelagt, forteller Kolstad til Dagbladet.
- Må normaliseres og snakkes om Hansen forteller at HivNorge arrangerer foredrag for de skolene som ønsker at elevene skal lære mer om hvordan det er å leve som hiv-positiv. Han ønsker at det skal bli like normalt å ta en hiv-test som å ta en klamydia-test.

- Man må snakke mer om sex og seksualitet med ungdom. Det å ta en hiv-test må normaliseres og snakkes om, fordi det er noe som inngår i kunnskapen om seksuell helse. Når man tester seg for klamydia, burde det være naturlig at man blir spurt om eller spør om å ta en hiv-test, sier Hansen til Dagbladet.
Hansen forteller at når man i dag møter noen som er hiv-positiv, får vedkommende behandling. Dette betyr at den smittede ikke er i stand til å overføre viruset til noen. Han fremhever at det ikke er de som er åpne om sykdommen man bør være redd for, men de som ikke vet hva slags hiv-status de har.
- Svært få er åpne om hiv Kim Fangen, stemmeskuespiller og skuespiller, forteller at han har vært heldig som ikke har opplevd så mye stigmatisering rundt det at han har hiv. Han mener at hans situasjon er såpass spesiell at han nok ikke er representativ for de som lever med denne sykdommen.

- Jeg jobber med hiv-problematikken, så jeg lever i en annen virkelighet enn de aller fleste som har hiv. På det generelle planet kan jeg si at det har skjedd veldig lite i åpenheten, så det er svært få som er åpne om sin egen status. Veldig mange sliter med psykososiale utfordringer, spesielt i innvandrergruppen. De aller fleste hiv-positive jeg kjenner er lukket, og det er ikke positivet for noens helse, sier Fangen til Dagbladet.

Både Hansen, Kolstad og Fangen deltok på arrangementene HivNorge hadde for å markere verdens aidsdag 1. desember. Blant arrangementene i Oslo var et seminar i regi av Helsedirektoratet, om hiv og hemmeligheter. Bloggeren Frank Warren var også en av gjestene, som fortalte opp hiv-postkort han har mottatt og lagt ut på bloggen Post Secret. Samtidig ble også en undersøkelse om hiv på arbeidsplassen presentert. Den viser blant annet at mange fortsatt sliter med å være åpne om sin egen hiv-positivitet.

Kriminalisering av hiv-smittede Hansen, Kolstad og Fangen savner et sterkere fokus fra myndighetene på hva det betyr å leve med hiv i dagens Norge. De skulle blant annet ønske at hiv-smittede på medisiner ikke ble regnet som lovbrytere når de har seksuell omgang med andre. På mail svarer Frps Jøran Kallmyr, statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, at han synes det er veldig bra at det kommer medisiner som reduserer smittefaren betydelig, og at dette også reflekteres i forarbeidene til loven.

- Når det gjelder gjeldende rett, er det etter straffelovens paragraf 237 straffbart å utsette noen for fare for å bli smittet av en allmennfarlig sykdom, deriblant hiv. Vi kjenner ikke til domfellelser etter paragraf 237, som trådte i kraft 1. oktober 2015. Forarbeidene til paragraf 237 legger opp til at det må vurderes konkret i det enkelte tilfelle om en person på medisinsk behandling utgjør en smitterisiko i et slikt omfang at lovens vilkår er oppfylt dersom personen har ubeskyttet sex.

Kallmyr opplyser også om at Justis- og beredskapsdepartementet for tiden arbeider med oppfølingen til de strafferettslige og straffeprosesessuelle sidene ved «NOU 2012: 17 - Om kjærlighet og kjøletårn». Betydningen av vellykket medisinsk behandling av hivsmitte forteller Kallmyr at inngår som en del av de spørsmålene departementet tar opp til vurdering.

- Vondt å bli avvist I 1996 døde Fangens partner av aids, og i 2003 testet han selv positivt for hiv. Han forteller at mange lar være å dele at de har hiv, i frykt for hva familie, venner og samfunnet vil si og mene om dem. Fangen oppfordrer hiv-smittede til å være åpne om hva de lever med, da det kan bidra til mer kunnskap og at den hiv-smittede ikke bærer på frykten for å bli avvist - i familien, vennekretsen og på arbeidsplassen.

- Jeg bar også på frykt før jeg gikk ut og fortalte at jeg hadde hiv. I mange tilfeller har frykten min vist seg å være ubegrunnet. Derimot er forhold av mer intim karakter en utfordring. Jeg merker at jeg trekker meg fra mye, fordi det er så vondt å bli avvist. Det er man jo redd fo, og det man jo frykter mest er de som er nærmest. Det er jo der de største utfordringene er, på det personlige plan, sier Fangen til Dagbladet.

HIV-POSITIV: Skuespiller og stemmeskuespiller Kim Fangen har valgt å være åpen om at han er hiv-positiv, men forteller at han kjenner til flere som ikke tør å være åpne om dette. Frykten for å bli avvist er det som gjør at mange ikke vil fortelle, sier han til Dagbladet. Bildet er fra 2008, da han ble intervjuet i forbindelse med et portrett Dagbladet laget av ham. Foto: Rune Myhre / Dagbladet
HIV-POSITIV: Skuespiller og stemmeskuespiller Kim Fangen har valgt å være åpen om at han er hiv-positiv, men forteller at han kjenner til flere som ikke tør å være åpne om dette. Frykten for å bli avvist er det som gjør at mange ikke vil fortelle, sier han til Dagbladet. Bildet er fra 2008, da han ble intervjuet i forbindelse med et portrett Dagbladet laget av ham. Foto: Rune Myhre / Dagbladet Vis mer

I Norge er det mulig å leve godt med både hiv og aids. I andre deler av verden er dødeligheten fortsatt høy, for få dager siden kom en FN-rapport som viser at antallet tenåringer som dør av aids har tredoblet seg i løpet av 15 år. I tillegg har datingapper ført til at hiv har blitt langt vanligere i Asia og Stillehavsregionen.

Det har også blitt kjent at den globale støtten til aids-bekjempelse har blitt mindre: til sammen åtte milliarder britiske pund har blitt kuttet. Det er den veldedige organisasjonen One som kommer med dette resultatet, og samtidig forteller at millioner av liv kan være truet om ikke mer penger bevilges.

MINNE: En av de som markerer verdens aidsdag i Taiwan tar et bilde av en stor, rød sløyfe som henger utenfor Ceners for Disease Control-bygningen i Taipei. Den røde sløyfen er symbolet for aids-kampen. Foto: EPA / RITCHIE B. TONGO
MINNE: En av de som markerer verdens aidsdag i Taiwan tar et bilde av en stor, rød sløyfe som henger utenfor Ceners for Disease Control-bygningen i Taipei. Den røde sløyfen er symbolet for aids-kampen. Foto: EPA / RITCHIE B. TONGO Vis mer