Ungdommen kutter ut hasj og alkohol

Nordmenn drikker mindre alkohol enn før, og blant unge er både alkohol- og hasjbruken på vei ned, viser en fersk rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

MINDRE FYLL: Nordmenn drikker mindre enn før, og det er ungdom som leder an i utviklingen. Foto: MJAALAND/ANNIKEN Dagbladet
MINDRE FYLL: Nordmenn drikker mindre enn før, og det er ungdom som leder an i utviklingen. Foto: MJAALAND/ANNIKEN Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Rusforsker Willy Pedersen ved Universitetet i Oslo mener tendensen viser at avhold blant unge kan være en protest mot voksenkulturen, skriver Vårt Land. Han tror nedgangen blant annet skyldes at ungdom er sosiale på andre måter enn tidligere.

- Ungdom assosierer ikke hasj med opprør lenger. Det er noe mange oppfatter som voksensamfunnets problem, sier Pedersen.

Undersøkelsen viser blant annet at andelen 15- og 16-åringer som har prøvd hasj, falt fra 12 prosent i 1999 til 5 prosent i 2011.

Ifølge professoren er det dessuten ungdommen som har ledet an i nedgangen i alkoholkonsum de siste årene.

- På et tidspunkt har ungdom etablert andre alkoholvaner enn voksensamfunnet. De begynte å redusere forbruket lenge før befolkningen for øvrig, sier Pedersen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer